Dôchodcovia môžu získať od štátu viaceré dávky

Mnohí ľudia sa musia po dosiahnutí dôchodkového veku výrazne uskromniť. Keďže priemerný dôchodok nedosahuje ani polovicu priemernej hrubej mzdy, ich príjem po odchode na penziu výrazne klesne.

30.04.2014 10:13
dôchodok, seniori, dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Penzisti s nízkou penziou majú na výber z dvoch možností, ako si zvýšiť svoj príjem. Buď budú pracovať, alebo požiadajú o dávky v hmotnej núdzi. Aby ich dostali, musia však splniť viacero podmienok. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny bude posudzovať ich príjem, ako aj majetok. Platí totiž, že žiadateľ môže dostať dávky len v prípade, že si vlastným majetkom nedokáže pomôcť zo svojej situácie.

Výška dávky sa vypočíta tak, že sa zoberie celková suma dávky a príplatkov k nej a z nej sa odpočíta príjem penzistu. V prípade samostatne žijúcej osoby je celková suma nárokov vo výške 180,47 eura. Pri manželoch je to 322,44 eura. Za príjem sa pritom nepovažuje 25 percent zo starobného alebo predčasného dôchodku. V prípade, že penzista odpracoval viac ako 25 rokov, táto suma sa za každý ďalší odpracovaný rok zvyšuje o jedno percento. Napríklad ak o dávku žiada penzista, ktorý odpracoval 30 rokov, pri výpočte dávky sa zohľadní len 70 percent z jeho dôchodku. V prípade, že jeho dôchodok dosahuje 200 eur, bude sa brať do úvahy len príjem vo výške 140 eur. Ak žije sám, mal by dostať dávku 40,47 eura.

Pracujúci penzisti zase okrem platu môžu získať aj vyššiu penziu. Vďaka tomu, že im zamestnávateľ musí z platu strhávať odvody na dôchodkové poistenie, môžu po tom, čo prestanú pracovať, požiadať o prepočítanie svojho dôchodku. A to bez ohľadu na to, či pracujú na zmluvu, alebo na dohodu. Od minulého roku totiž už aj dohodári musia platiť odvody na dôchodkové poistenie ako riadni zamestnanci.

Dôchodcovia, ktorí sú zamestnaní na zmluvu, môžu dostať aj dávky z nemocenského poistenia. „Nemocenská dávka nemocenské sa poskytuje, ak bol poistenec pre chorobu alebo úraz uznaný dočasne práceneschopným na výkon zárobkovej činnosti alebo mu bolo nariadené karanténne opatrenie. Pri dávke nemocenské a ošetrovné nemusí zamestnanec splniť žiadnu minimálnu dobu poistenia,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. To znamená, že ak sa penzista jeden deň zamestná a na ďalší deň ochorie, mal by dostať nemocenskú dávku.

Dôchodcovia na rozdiel od ostatných zamestnancov nemôžu získať dávku v nezamestnanosti. Keďže už poberajú dôchodok, zamestnávateľ im z platu nestrháva odvody na poistenie v nezamestnanosti. Starobní a predčasní penzisti nemôžu dostať ani invalidný dôchodok.

Kým pracujúcim dôchodcom vypláca dávky zo sociálneho poistenia Sociálna poisťovňa, ľudia s nízkym dôchodkom musia o dávky v hmotnej núdzi žiadať Úrad práce, sociálnych vecí a arodiny. Obrátiť by sa pritom mali na úrad podľa miesta svojho bydliska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia #dávky pre dôchodcov