Najväčšia z dôchodkových reforiem je po rokoch hotová

Po deviatich rokoch od spustenia druhého piliera je už jasné, ako sa budú vyplácať súkromné penzie.

27.02.2014 12:02
dôchodok, dôchodca, penzia, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (39)

Vláda včera pomenovala, kto na druhom pilieri zarobí a kto prerobí. Kabinet tvrdí, že v parlamente by k zásadným úpravám takzvanej anuitnej novely už nemalo dôjsť. Ukončí sa tak proces najväčšej reformy penzijného systému na Slovensku.

V roku 2015 prvých tritisíc penzistov bude dostávať kombinované dôchodky od štátu a komerčných poisťovní, v ktorých sa bude dať úspory v druhom pilieri vymeniť za pravidelné dôchodkové dávky. Pre krátkosť sporenia väčšina súkromných dôchodcov príde mesačne o pár eur v porovnaní s ľuďmi spoliehajúcimi sa v starobe len na štát.

„Môže vzniknúť prirodzená nespokojnosť, keďže viacerí budú cítiť, že boli podvedení, ale my sme včas upozornili, že nastavenie nebolo dobré, bohužiaľ, v druhom pilieri to trvá doteraz. Je veľa sporiteľov, ktorí tam nemajú čo robiť z hľadiska veku a príjmu,“ povedal včera minister práce Ján Richter. V druhom pilieri sú totiž aj ľudia s malými platmi, dlhodobo nezamestnaní, ale aj invalidní dôchodcovia. Títo ľudia majú pri nízkych príjmoch relatívne slušné štátne penzie vďaka spoločenskej solidarite. V druhom pilieri nie je žiadna solidarita, každý jeden klient si na penziu odvádza zo svojho platu, a tak je systém výhodný hlavne pre nadpriemerne zarábajúcich.

Podľa prepočtov ministerstva práce zamestnanci dlhodobo zarábajúci priemernú mzdu dostanú od štátu mesačný dôchodok 422 eur. Ak sa ľudia s priemerným platom rozhodli v roku 2005 vstúpiť do druhého piliera, štátny dôchodok im v roku 2015 po odchode do penzie vyjde na 376 eur za mesiac. Zároveň sa im na súkromnom dôchodkovom účte bude po desiatich rokoch sporenia nachádzať suma 7¤360 eur, postačujúca na kúpu súkromného dôchodku vo výške 43 eur. Kombinovaná penzia z prvého a druhého piliera tak bude 419 eur za mesiac. Priemerne zarábajúci na vstupe do druhého piliera mesačne prerobia tri eurá, keďže čisto štátna penzia vyjde na 422 eur za mesiac.

„Na vstupe do druhého piliera prerobia ľudia s priemernými a nižšími príjmami. Nebude to veľká suma, maximálne päť eur za mesiac,“ povedal ekonóm Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Na druhej strane peniaze v druhom pilieri slúžia počas pracovnej kariéry ako životná poistka. „Na vstupe do druhého piliera získajú nadpriemerne zarábajúci ľudia,“ pokračoval Baláž. Teda ľudia s platom nad 1¤500 eur v hrubom.

Ľudia si súkromné dôchodky budú kupovať od poisťovní za peniaze uložené v dôchodkových správcovských spoločnostiach. Pri odchode do penzie zadajú nasporenú sumu do centrálneho informačného systému vytvoreného Sociálnou poisťovňou. Obratom im všetky poisťovne pošlú ponuky súkromných penzií. Na výber bude medzi starobným, predčasným a pozostalostným dôchodkom. Veľmi dôležité je, že peniaze už použité na kúpu súkromného dôchodku od poisťovne nepodliehajú dedeniu, na rozdiel od tých, čo sú v priebehu pracovného života odvádzané do dôchodkových správcovských spoločností. Štátne penzie sa však nededia vôbec.

Súkromní penzisti sa tiež budú rozhodovať medzi indexovanou a neindexovanou penziou. Pod zložitým názvom sa skrýva rozhodnutie, či človek praje, aby sa jeho súkromná penzia valorizovala, alebo nie. Ak sa rozhodne pre valorizáciu, počiatočná penzia bude nižšia v porovnaní s nevalorizovanou.

Vybrať peniaze z druhého piliera a minúť ich podľa vlastného uváženia budú môcť len ľudia s výsledným dôchodkom nad štvornásobkom životného minima, čo je 800 eur. Potom si budú môcť vybrať zvyšnú časť úspor. Rezort práce hovoril, že je možná kompromisná hranica 3,5-násobku životného minima, teda 700 eur. Opozícia žiada hranicu znížiť asi na 400 eur. Vláda však tvrdí, že potom by druhý pilier len v malej miere pomáhal Sociálnej poisťovni, pri riešení problému so starnutím obyvateľstva. Počet dôchodcov totiž stále rastie a štát má čoraz väčšie problémy nájsť peniaze na penzie.

Väčšina dôchodcov si aj preto zrejme bude musieť povinne kupovať doživotné dôchodky od poisťovní. Pre nízke úspory na súkromnom dôchodkovom účte môže nastať aj prípad, keď žiadna poisťovňa nebude chcieť predať budúcemu penzistovi súkromný dôchodok. V takom prípade peniaze vyplatí v rozmedzí piatich až desiatich rokov priamo dôchodková správcovská spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier