Na dovolenku o päťdesiat eur lacnejšie

Na dovolenkách so štátnou päťdesiateurovou dotáciou sa môžu penzisti zúčastniť už niekoľko rokov. Pobyty ponúka už tradične Sorea, pred dvomi rokmi ich začala sprostredkúvať aj Jednota dôchodcov na Slovensku.

16.11.2013 06:30
dovolenka, dôchodca, kúpele Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najlacnejší týždenný pobyt ponúka Sorea už za 119 eur, pričom od tejto sumy je už odpočítaná dotácia. Ceny sú najvyššie v plnej sezóne, tá konkrétna však závisí od vybraného hotela a zvoleného termínu. Na výber je 12 hotelov vo Vysokých a Nízkych Tatrách, v Piešťanoch, Bratislave a v Ľubovnianskych kúpeľoch.

Všetky pobyty, ktoré ponúka Sorea, sa začínajú v nedeľu večer a končia sa v sobotu ráno. V cene je okrem ubytovania aj plná penzia. V niektorých hoteloch ponúka dôchodcom aj vstupy do bazénov či rôzne zľavy. Ľudia, ktorí by si chceli predĺžiť pobyt o jednu noc, zaplatia za ubytovanie bez stravy ďalších päť alebo desať eur podľa zvoleného hotela.

Na pobytoch organizovaných Jednotou dôchodcov sa môžu zúčastniť všetci penzisti, nielen členovia tejto organizácie. Vlani ponúkala pobyty v siedmich kúpeľoch – Nimnica, Dudince a Turčianske Teplice, Číž, Bardejovské kúpele, Tatranské Zruby a Trenčianske Teplice. Tento rok k nim pribudli kúpele Lúčky.

Dovolenkovať s príspevkom však môžu len nepracujúci dôchodcovia. Nemôžu ho dostať teda tí, ktorí riadne pracujú. „Ak je však penzista zamestnaný na dohodu, dotovaného pobytu sa môže zúčastniť,“ vraví Igor Fabian, zástupca predsedu Jednoty dôchodcov na Slovensku. „O pridelenie pobytu s dotáciou môže požiadať občan s trvalým pobytom na Slovensku, pričom musí ísť o poberateľa starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku. To zdokladuje čestným prehlásením o tom, že je poberateľom daného dôchodku a nemá príjem zo závislej činnosti, z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti,“ konštatoval. Ako však upozornil, na rekondičný pobyt nie je právny nárok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov #dotované dovolenky