Druhý pilier bude opäť dobrovoľný

Najnovšie zmeny v sporení na dôchodok nastali len začiatkom apríla a nová vláda už avizuje zmeny. Chce zrušiť automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera, ale uvažuje aj nad znovuzavedením garancií.

11.05.2012 06:30
Štúdium, študenti, mládež Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

„Vláda podnikne kroky na zabezpečenie finančnej a sociálnej udržateľnosti dôchodkového systému ako celku, teda jeho všetkých troch pilierov,“ píše sa v Programovom vyhlásení vlády. Podľa riaditeľa tlačového odboru ministerstva práce Michala Stušku nová vláda chce otvoriť celospoločenskú a odbornú diskusiu, ktorá by mala ľudí „objektívne informovať o tom, aké by mali byť ich budúce očakávania v rámci slovenského dôchodkového systému“.

Ľudia tak podľa neho budú môcť lepšie posúdiť výhodnosť alebo nevýhodnosť svojej účasti v druhom pilieri v závislosti od ich konkrétnej životnej situácie. Keďže vláda chce najprv rozprúdiť celospoločenskú diskusiu a až potom pripraviť konkrétnu podobu zmien, k zmenám príde až v dlhšom časovom horizonte a nie v priebehu niekoľkých mesiacov.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Kde možno zhodnocovať úspory na dôchodok

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Programové vyhlásenie vlády spomína len dve konkrétne riešenia, ktoré chce vláda presadzovať v druhom pilieri. Prvým je znovuzavedenie dobrovoľnosti vstupu do druhého piliera. Druhou zmenou by malo byť prehodnotenie počtu fondov vrátane garancií. „Chceme prehodnotiť všetky tri pôvodné fondy. Ak dospejeme k otázke potreby otvorenia druhého piliera a zaoberať sa nejakým novým pomerom odvodov, budeme o tom hovoriť so správcovskými spoločnosťami,“ povedal minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. V súčasnosti ide polovica odvodov na dôchodok do Sociálnej poisťovne a druhá polovica do dôchodkového fondu. Ak by viac peňazí zostávalo v Sociálnej poisťovni, znamenalo by to, že po dosiahnutí dôchodkového veku by sporitelia mali dostávať z prvého piliera vyšší dôchodok a z druhého piliera nižší, ako keby sa pomer odvodov nezmenil.

Dnes existujú štyri fondy, do ktorých si môžu sporitelia odkladať peniaze na dôchodok. K pôvodným trom fondom od apríla pribudol aj indexový fond, ktorého výnosy sa odvíjajú od zvoleného akciového indexu. Kým do konca marca museli dôchodkové spoločnosti ručiť za akúkoľvek stratu, ktorú by klientom priniesli, podľa novely zákona účinnej od apríla zostali garancie len v dlhopisových fondoch, v ktorých má však peniaze najmenej sporiteľov. Vo všetkých ostatných fondoch sa môžu úspory aj prepadnúť.

Predchádzajúca vláda zrušila garancie, pretože očakávala, že to povedie k vyššiemu zhodnoteniu dôchodkových úspor. Dôchodkové spoločnosti totiž nechceli z vlastného vrecka doplácať sporiteľom prípadné straty, a preto investovali veľmi opatrne, čo malo za následok, že výnosy dôchodkových fondov boli veľmi nízke. Za posledný rok vo väčšine dôchodkových fondov vzrástla hodnota dôchodkovej jednotky o približne dve percentá. Výnosy sú pritom podobné vo všetkých troch typoch pôvodných fondov. Ktoré fondy chce vláda zrušiť a ktoré ponechať, nie je zatiaľ jasné. Štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian pre Hospodárske noviny povedal, že možno sa bude diskutovať o tom, aby zostali len dva fondy, aby to bolo pre ľudí zrozumiteľnejšie. Jeden fond by bol potom garantovaný a druhý negarantovaný. Sporiteľ by sa mohol rozhodnúť, akú časť peňazí bude mať v garantovanom a akú v negarantova­nom fonde.

Ak by sa zaviedol znovu dobrovoľný vstup do druhého piliera, každý mladý by mal po tom, čo si nájde prvé zamestnanie, niekoľko mesiacov na to, aby uzatvoril zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení. Ak by to neurobil, zostal by len v prvom pilieri. Dnes je postup úplne opačný. Podľa novely zákona platnej od apríla každý človek, ktorý sa prvýkrát zamestná, vstúpi do druhého piliera automaticky. V prípade, že sa mu to nepáči, má dva roky na to, aby z neho vystúpil. V takom prípade sa na neho bude pozerať, ako keby v druhom pilieri nikdy nebol.

8 debata chyba