Výpoveď dostane invalid po súhlase úradu práce

Človek, ktorému je priznaný invalidný dôchodok, môže, ak mu to zdravotný stav dovoľuje, pracovať bez obmedzenia.

26.02.2013 09:05
debata (1)

Zákon nestanovuje ani maximálnu výšku príjmu, ktorý môže zarobiť. Navyše takémuto človeku nemôže dať zamestnávateľ výpoveď iba preto, že je invalidný. Ak by zamestnávateľ na výpovedi trval, musela by byť splnená podmienka, že zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Aby tak mohol urobiť, musí mať zamestnávateľ aj súhlas príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná.

„Tento súhlas sa nevyžaduje, ak takýto zamestnanec dosiahol dôchodkový vek alebo ak sa ruší či premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny upozornený na možnosť výpovede,“ vysvetľuje Viktor Križan z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity.

Ak invalidný dôchodca dosiahne dôchodkový vek, môže požiadať o starobný dôchodok a popri jeho poberaní aj pracovať. Ak po istom čase pracovať prestane, môže požiadať o zvýšenie penzie za odpracovaný čas.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba