Zvýšiť dôchodok si možno aj súkromným sporením

Živnostníci si nemusia sporiť na dôchodok len v Sociálnej poisťovni, ale môžu využiť aj doplnkové dôchodkové sporenie či poistenie. Výška doplnkového dôchodku bude závisieť od toho, ako dlho si živnostník sporil, koľko mesačne odkladal a ako sa jeho peniaze zhodnotili.

23.12.2011 14:30
sporenie, vklad, mince, úroky, výnos,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak si bude napríklad niekto mesačne odkladať 50 eur počas 30 rokov do banky, pričom tá mu peniaze zhodnotí priemerne dvojpercentným úrokom, nasporí si celkovo 23 158 eur. Za túto sumu si bude môcť kúpiť napríklad dôchodok na 15 rokov vo výške 128 eur mesačne. Ak by mu sporiteľňa dokázala zhodnotiť peniaze štvorpercentným úrokom, jeho mesačný dôchodok by bol 168 eur. V prípade, že by si živnostník odkladal dvojnásobnú sumu, aj jeho súkromný dôchodok by bol dvojnásobný.

Viac si môžu živnostníci nasporiť, ak budú každoročne zvyšovať sumu, ktorú si odkladajú na dôchodok. Ak si niekto začne sporiť 50 eur, pričom každý rok si túto sumu zvýši o päť percent, za 30 rokov si pri dvojpercentnom úroku dokáže našetriť 48 403 eur. Za túto sumu by počas pätnástich rokov mohol dostávať mesačný dôchodok minimálne 268 eur. Ak by bol úrok štvorpercentný, jeho mesačný súkromný dôchodok by bol 332 eur.

Živnostník, ktorý si chce zabezpečiť čo najvyšší dôchodok, by si mal začať sporiť čo možno najskôr. Potom mu na dosiahnutie potrebnej sumy stačí odkladať aj menšie čiastky. Čím neskôr si niekto začne sporiť na dôchodok, tým viac bude musieť mesačne na sporenie vkladať.

Kto si sporí na dôchodok v doplnkovej dôchodkovej sporiteľni či v životnej poisťovni musí zároveň počítať s tým, že jeho zisk znížia poplatky. Keďže životná poistka slúži najmä na ochranu pred nečakanými situáciami, poisťovňa nezhodnocuje celé poistné, ktoré jej klient platí. To znamená, že aj keď poisťovňa klientovi sľúbi vysoký úrok, nebude ním zhodnocovať všetky peniaze, ktoré jej pošle. Celkový zisk z poistky tak môže byť nižší, ako by dostal napríklad v banke, ktorá mu ponúka síce nižší úrok, ale zhodnocuje ním všetky vložené peniaze.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba