Mestá ponúkajú penzistom lacnejšiu stravu či dopravu

Svojim občanom v penzijnom veku vychádzajú v ústrety aj mnohé mestá formou rôznych zliav. Uverejňujeme niekoľko z nich.

08.04.2011 09:56
autobus, vodič, šofér, dôchodca, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Trenčín

K dispozícii je prepravná služba: zabezpečuje ju imobilným a ťažko mobilným obyvateľom na celom území mesta v pracovných dňoch od 7. do 15. h. Za kilometer jazdy sa platí 0,27 eura, stojné za každú začatú hodinu je 1 euro. Treba podať písomnú žiadosť – dostupná je na webovej stránke mesta, dostanete ju v Klientskom centre a na útvare sociálnych vecí MsÚ v Trenčíne.

K žiadosti sa prikladá potvrdenie o príjme žiadateľa a spoločne posudzovaných osôb (manžel, manželka) v kalendárnom mesiaci, v ktorom bola žiadosť podaná; posudok alebo rozhodnutie úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o odkázanosti na individuálnu prepravu alebo pomoc inej osoby pri preprave – preukaz ZŤP so sprievodcom; vyhlásenie občana, že nedostal príspevok na kúpu motorového vozidla z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny; 65–roční a starší žiadatelia prikladajú aj potvrdenie lekára o odkázanosti na individuálnu prepravu.

Rozvoz stravy, vydávanie stravovacích preukazov: poskytuje sa občanovi, ktorý pre svoj nepriaznivý zdravotný stav potrebuje pomoc inej osoby pri zabezpečovaní nevyhnutných životných úkonov, patrí sem aj dovoz obeda alebo iného teplého jedla. Platí sa 0,46 eura/deň. Formulár žiadosti je na webovej stránke mesta www.trencin.sk, v Klientskom centre alebo na útvare sociálnych vecí mestského úradu, alebo priamo na Piaristickej č. 42.

Centrum seniorov v mestskej časti Sihoť je otvorené denne od 9. do 18. h. K dispozícii tu majú čitáreň, knižnicu, dennú tlač, cvičenie jogy každý pondelok, kondično–rehabilitačné cvičenia v telocvični každý utorok a piatok, biliard, šachy, každú stredu kurz angličtiny a podobne.

Karta pre seniorov mesta Trenčín – umožňuje využívať rôzne služby so zľavami alebo s bonusmi pri kultúrnych podujatiach, v oblasti športu, relaxu, zdravia, stravovania a podobne.

Trnava

Stredisko sociálnej starostlivosti pripravuje v Jedálni na Mozartovej č. 11 a na Vl. Clementisa č. 51 obedy pre tých, ktorí dovŕšili dôchodkový vek; trpia ťažkým zdravotným postihnutím alebo nepriaznivým zdravotným stavom, alebo nemajú zabezpečené nevyhnutné podmienky na uspokojenie základných životných potrieb. Jedáleň pripravuje obedy denne, v sobotu i v nedeľu, okrem sviatkov.

Košice

Mesto je zriaďovateľom Strediska sociálnej pomoci, ktoré poskytuje rôzne sociálne služby, napríklad denný stacionár či prepravnú službu. O služby treba požiadať, vzor žiadosti o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu je na webovej stránke magistrátu www.kosice.sk.

Prepravná služba: možno ju poskytnúť občanovi s ťažkým zdravotným postihnutím, ak sa prepravnou službou vhodne kompenzuje jeho znížená pohybová schopnosť v dôsledku narušenia telesných funkcií, a občanom vo veku nad 65 rokov, ktorí sú podľa potvrdenia lekára odkázaní na individuálnu prepravu. Výška úhrady za prepravnú službu bola určená sumou 0,20 eura na 1 km prepravnej vzdialenosti a 1,66 za 1 hodinu státia (stojné). ! Denný stacionár funguje v pracovných dňoch v čase od 7. do 17. h. V dennom stacionári sa poskytuje nevyhnutná starostlivosť, ktorou je stravovanie a zaopatrenie, ale aj rôzne záujmové činnosti, napríklad: ergoterapia, arteterapia, relaxácia, meditácia, cvičenie s využitím aromoterapie či biblioterapia.

Žilina

Občania nad 70 rokov s trvalým pobytom v Žiline môžu cestovať v MHD bezplatne – a to počas pracovných dní, okrem časovej frekvencie od 5. do 8. h. Cez víkend a štátne sviatky môžu cestovať zadarmo a neobmedzene.

Podmienkou bezplatného cestovania je používanie čipovej karty. Seniori, ktorí ju už vlastnia, si musia len aktivovať bezplatné cestovanie na Mestskom úrade v Žiline, v klientskom centre.

Mesto pripravilo pre seniorov projekt internetizácie, ktorého súčasťou je aj nadobudnutie základných znalostí pri práci s počítačom. V dennom centre na Vlčincoch sú seniorom k dispozícii počítače pripojené na internet a raz týždenne funguje krúžok cielene zameraný na prácu s počítačom. Internetové zázemie pribudlo aj v dennom centre v Strážove.

Mestská krytá plaváreň ponúka voľný vstup pre seniorov nad 70 rokov, ktorí sa preukážu platným občianskym preukazom. Táto výhoda platí aj pre vonkajší areál a požičiavanie plaveckých pomôcok.

Prešov

Monitorovanie a signalizácia potreby pomoci: poskytuje sa osobám s nepriaznivým zdravotným stavom.

Seniorom pomáha nainštalovaná signalizácia privolať rýchlo pomoc. Potrebná je žiadosť. Ide o hlasovú službu, ktorá je v nepretržitej prevádzke.

Požičovňa pomôcok: je určená pre osobu s ťažkým zdravotným postihnutím alebo s nepriaznivým zdravotným stavom, ktorá je odkázaná na používanie pomôcky. Bezplatne ju dostane jednak osoba s trvalým pobytom v meste, ale aj dočasne bývajúca u príbuzných s trvalým pobytom v Prešove. Podmienkou je podanie žiadosti na Mestský úrad v Prešove – odbor sociálnych služieb. Nepriaznivý zdravotný stav fyzická osoba preukazuje potvrdením lekára, ŤZP sa preukazuje posudkom vydaným úradom práce, sociálnych veci a rodiny. Podmienky upravuje zmluva o zapožičaní pomôcky, ktorá sa uzatvára s prijímateľom služby.

Denné centrá: poskytujú počas dňa sociálnu službu osobám, ktoré dovŕšili dôchodkový vek, fyzickým osobám s ťažkým zdravotným postihnutím alebo s nepriaznivým zdravotným stavom, rodičom s dieťaťom alebo starým rodičom s vnukom, alebo vnučkou. Mesto Prešov realizuje túto sociálnu službu prostredníctvom štyroch denných centier, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Centrá sú na Sabinovskej č. 34, Družbe, Popradskej a Jiráskovej ulici. Poskytujú najmä sociálne poradenstvo a záujmovú činnosť.

Spoločné stravovanie: je v jedálňach denného centra, jedno je na Námestí Kráľovnej Pokoja, ďalšie na Sabinovskej ulici. Stravu zabezpečuje mesto v budove firmy Vapstra na Jilemnického 3, v jedálni Slovenského Červeného kríža na Jarkovej 45, len v pracovných dňoch. Stravovanie v zariadeniach s nepretržitou prevádzkou sa poskytuje v Zariadení pre seniorov Náruč, Veselá č. 1, Zariadení pre seniorov Harmónia, Prešov–Cemjata a v Zariadení pre seniorov DSS na Volgogradskej 5.

Penzisti majú zľavy na daniach a poplatkoch: 50 % z dane za pozemky, ktorých vlastníkmi sú občania starší ako 70 rokov, ak tieto pozemky slúžia výhradne na ich osobnú potrebu; 50 % z dane za stavby na bývanie a byty vo vlastníctve občanov starších ako 70 rokov, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie; 100 % z dane za psa občania nad 70 rokov, pokiaľ bývajú sami.

Na poplatku za odvoz komunálneho odpadu ušetria seniori, ktorí dosiahli vek 65 rokov k 1. januáru roka, pre ktorý sa poplatok vyrubuje. Výška zľavy je 3,32 €.

Seniori majú aj mimoriadne zaujímavé zľavy pri cestovaní mestskou hromadnou dopravou a za parkovanie. Zľava vo výške 100 % na cestovné sa týka všetkých občanov vo veku nad 70 rokov, poberatelia starobných dôchodkov majú nárok na zľavu vo výške 50 % na cestovné lístky.

Bratislava

Bratislavskí penzisti môžu využiť lacnejšie lístky do divadiel, múzeí.

Od mesta dostanú úľavu na daniach: 50 % dane na stavby na bývanie a byty vo vlastníctve občanov starších ako 70 rokov alebo občanov s ťažkým zdravotným postihnutím, alebo držiteľov preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím, alebo držiteľov preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím s potrebou sprievodcu, ako aj prevažne alebo úplne bezvládnych občanov, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie; 50 % dane na garáže a nebytové priestory v bytových domoch slúžiace ako garáž vo vlastníctve občanov s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľov preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím, alebo držiteľov preukazu občana s ŤZP s potrebou sprievodcu, ktoré slúžia pre motorové vozidlo používané na ich dopravu.

Banská Bystrica

Poskytuje zo stavieb a z bytov zníženie daňovej povinnosti o 50 %, ak ide o občana staršieho ako 62 rokov z dane zo stavby na bývanie (rodinný dom) alebo z dane z bytov, ak im stavba alebo byt slúžia na trvalé bývanie.

Michalovce

Mesto vydáva karty, na základe ktorých seniori využívajú zľavy, ktoré poskytuje mesto, ním zriadené organizácie, ale aj iné organizácie na základe dohody. Na Senior kartu má nárok každý občan s trvalým pobytom v Michalovciach, ktorý dovŕši vek minimálne 65 rokov.

Použiť ju možno na parkovanie, kultúrne a športové akcie. Vďaka karte dôchodcovia platia aj nižšie cestovné v MHD.

Zľavy si môžu uplatniť, ak sa preukážu kartou a dokladom totožnosti.

Martin

Seniori od 65 do 69 rokov platia za jednu cestu len 25 centov, seniori nad 70 rokov cestujú zadarmo. Je však potrebná dopravná karta. Žiadatelia o dopravnú kartu potrebujú platný občiansky preukaz, fotografi u rozmerov 2,5 × 3 cm a vypísanú žiadanku, ktorú dostanú na mieste.

Zdroj: stránky mestských úradov

debata chyba