Ako sa vypočítava starobný dôchodok

Výšku dôchodku určuje výška platu, počet odpracovaných rokov a aktuálna dôchodková hodnota.

10.01.2011 10:39
dôchodok, dôchodca, penzia, okuliare, prepočet,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Suma starobného dôchodku ku dňu vzniku nároku na starobný dôchodok sa určí ako

POMB x ODP x ADH = Dôchodok

POMB = priemerný osobný mzdový bod
ODP = súčet obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na starobný dôchodok
ADH = aktuálna dôchodková hodnota ku dňu vzniku nároku na výplatu dôchodku

Pri výpočte predčasného starobného dôchodku sa plná suma dôchodku zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní obdobia od vzniku nároku na výplatu predčasného starobného dôchodku do dovŕšenia dôchodkového veku. Pri znižovaní sa prihliada aj na zvyšky dní kratšie ako 30 dní, to znamená, že dôchodok sa znižuje aj za menej ako 30 dní. Za 365 dní sa suma dôchodku zníži o 6,5 %.

Pri výpočte invalidného dôchodku sa k obdobiu dôchodkového poistenia, ktoré poistenec získal ku dňu vzniku nároku na invalidný dôchodok, pripočíta tzv. pripočítané obdobie, t. j. obdobie od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dňa dovŕšenia dôchodkového veku. Ak ide o poistenca, ktorého schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť poklesla o viac ako 70 %, suma invalidného dôchodku sa vypočíta rovnakým vzorcom ako suma starobného dôchodku.

Ak schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť poklesla o viac ako 40 %, ale najviac o 70 %, suma invalidného dôchodku sa určí tak ako suma starobného dôchodku. Táto sa však ešte potom vynásobí percentuálnou mierou poklesu schopnosti pracovať.

Suma vdovského dôchodku je 60 % starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku, na ktorý mal alebo by mal nárok zomretý manžel ku dňu smrti invalidného dôchodcu, ak zomretý manžel bol poberateľom invalidného dôchodku a ku dňu smrti nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo nezískal počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na vznik nároku na invalidný dôchodok, predčasného starobného dôchodku priznaného zomretému manželovi, ak spĺňal ku dňu smrti podmienky nároku na dva dôchodky, vdovský dôchodok sa určí z vyššieho dôchodku.

Suma sirotského dôchodku je 40 % starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku, na ktorý mal alebo by mal nárok zomretý rodič alebo osvojiteľ dieťaťa, invalidného dôchodku, ak zomretý rodič alebo osvojiteľ dieťaťa bol poberateľom invalidného dôchodku a ku dňu smrti nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo nezískal počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na vznik nároku na invalidný dôchodok, predčasného starobného dôchodku priznaného zomretému rodičovi alebo osvojiteľovi.

debata chyba