Ktoré penzijné fondy zarábajú najlepšie

Najvyššie výnosy by mali sporiteľom prinášať rastové dôchodkové fondy. V skutočnosti dnes viac zarábajú konzervatívne, ako aj vyvážené fondy.

03.09.2010 06:30
debata

Pri štarte bola hodnota dôchodkových jednotiek vo všetkých fondoch nastavená na úrovni jednej koruny (0,033194 €). Po prerátaní na eurá, to na prvý pohľad vyzerá, že rozdiely medzi jednotlivými fondmi sú primalé. Hodnota dôchodkových jednotiek vo všetkých fondoch je niečo viac ako tri centy. Rozdiely možno vidieť na treťom až šiestom desatinnom mieste, čo veľa ľudí považuje za zanedbateľné.

Ak vyjadríme v percentách zmenu podielovej jednotky od vzniku, zistíme, že rozdiely sú výrazné. Kým konzervatívne fondy dokázali od svojho vzniku zhodnotiť peniaze od 15,57 percenta po 18,45 percenta, medzi rastovými fondmi sa výnos pohybuje od 2,71 po 6,71 percenta. Väčšina ľudí si pritom na dôchodok sporí v najmenej výnosných rastových fondoch. Z celkovej sumy 2,6 miliardy eur, ktoré ľudia majú v súčasnosti na dôchodkových účtoch, sú viac ako dve tretiny v rastových fondoch. Naopak, v najvýnosnejších konzervatívnych fondoch má peniaze najmenej ľudí. Celkovo je v nich len niečo viac ako štyri percentá zo všetkých peňazí v dôchodkových fondoch.

Za nízkymi výnosmi rastových fondov sa skrýva zákon, ktorý od minulého roka zakazuje dôchodkovým firmám znehodnotiť úspory klientov. Aby nemuseli prípadnú stratu doplácať z vlastných peňazí, dôchodkové spoločnosti sa zbavili takmer všetkých akcií, ktoré síce ponúkajú perspektívne najvyšší výnos, ale zároveň je s nimi spojené aj najväčšie riziko.

Dôchodkové spoločnosti tvrdia, že ak vláda zruší povinnosť garantovať úspory klientov, prinavrátia do fondov aj akcie. „Jednotlivé fondy sa tak opäť začnú líšiť nielen portfóliom, ale aj zhodnocovaním prostriedkov,“ hovorí predseda predstavenstva ING DSS Viktor Kouřil.

Ako dôchodkové fondy investujú peniaze sporiteľov

Investičné stratégie dôchodkových fondov sú podobné. Väčšinu peňazí fondy zhodnocujú na termínovaných vkladoch, účtoch v bankách či v štátnych pokladničných poukážkach. Druhú časť majetku fondy zhodnocujú v dlhopisoch.

Vo svojom portfóliu majú najmä štátne cenné papiere a menšiu časť tvoria firemné dlhopisy. Len zopár fondov sa investuje peniaze sporiteľov aj do akcií.

Konzervatívne fondy

Allianz: Najväčšiu časť peňazí fond nasmeroval do nástrojov peňažného trhu, ktoré tvoria viac ako 87 % všetkých investícií. Zvyšné peniaze fond zhodnocuje v dlhopisoch. Od svojho vzniku dôchodková jednotka v tomto fonde vzrástla o 16,43 %.

Aegon: Z celkového majetku fondu je vyše 56 % vložených v peňažných investíciách a zvyšok fond investoval do dlhopisov. Doteraz hodnota dôchodkovej jednotky fondu vzrástla o 18,45 %.

Axa: Asi 78 % majetku tvoria peňažné investície a zvyšok sú dlhopisy. Od vzniku fondu dôchodková jednotka narástla o 15,57 %.

ČSOB: Fond investoval do dlhopisov 24 % majetku, do štátnych pokladničných poukážok takmer 32 % a zvyšok tvoria peňažné investície. Doteraz hodnota dôchodkovej jednotky vzrástla o 17,69 %.

ING: Viac ako 45 % tvoria peňažné investície, zvyšok peňazí fond investoval do dlhopisov. Od svojho vzniku fond zhodnotil investície o 17,26 %.

VÚB Generali: Fond vložil 37,45 % majetku na termínované vklady. Vyše 61 % majetku tvoria dlhopisy a 1,26 % hotovosť. Dôchodková jednotka fondu doteraz vzrástla o 16,59 %.

Vyvážené fondy

Allianz: Najväčšiu časť majetku fondu tvoria peňažné investície, ktoré sa na celkových investíciách podieľajú takmer 86 %. Ostatné peniaze fond investoval do dlhopisov. Doteraz priniesol sporiteľom výnos 8,66 %.

Aegon: Fond zo svojho majetku vložil do peňažných investícií 56,43 % peňazí. V dlhopisoch je 43,53 % majetku. Nepatrnú časť vo výške 0,04 % tvoria akciové investície. Hodnota dôchodkovej jednotky doteraz vzrástla o 7,34 %.

Axa: Približne 75 % majetku fondu tvoria peňažné investície a 25 % fond investoval do dlhopisov. Od vzniku hodnota dôchodkovej jednotky narástla o 7,28 %.

ČSOB: Fond investoval takmer 46 % peňazí do peňažných investícií. Tretinu peňazí vložil do štátnych pokladničných poukážok. Zvyšok tvoria dlhopisy a iné investície. Doteraz dôchodková jednotka tohto fondu vzrástla o 5,47 %.

ING: Peňažné investície tvoria viac ako 54 %, zvyšok peňazí fond investoval do dlhopisov. Akcie vo svojom portfóliu nemá. Od svojho vzniku sporiteľom zarobil 6,79 %.

VÚB Generali: Termínované vklady tvoria 35,51 % z majetku fondu. Viac ako 63 % investoval do dlhopisov a 0,26 % tvoria akcie. Doteraz dôchodková jednotka fondu vzrástla o 8,58 %.

Rastové fondy

Allianz: Fond nemá žiadne investície v akciách. Takmer 87 % majetku fondu je v peňažných investíciách a zvyšok tvoria dlhopisy. Doteraz fond dokázal zhodnotiť peniaze klientov o 6,71 %.

Aegon: Fond väčšinu svojho majetku vložil do peňažných (58,15 %) a dlhopisových (41,80 %) investícií. Akcie tvoria len 0,05 % majetku fondu. Hodnota dôchodkovej jednotky si od vzniku fondu polepšila o 2,71 %.

Axa: Fond nemá žiadne peniaze investované v akciách. Takmer 72 % majetku tvoria peňažné investície a zvyšok dlhopisy. Od vzniku hodnota dôchodkovej jednotky vzrástla o 5,56 %.

ČSOB: Fond investoval do nástrojov peňažného trhu 44 % svojho majetku. Tretinu majetku tvoria štátne pokladničné poukážky, viac ako 22 % sú dlhopisy a iné aktíva sa na celkových investíciách podieľajú 0,42 %. Od vzniku fond zarobil 4,07 %.

ING: Do peňažných investícií fond vložil vyše 53 % peňazí, zvyšok tvoria dlhopisy. V akciách nemá v súčasnosti zainvestované žiadne peniaze. Od svojho vzniku sporiteľom vyniesol 4,7 %.

VÚB Generali: Takmer 36 % peňazí drží fond na termínovaných vkladoch. Viac ako 63 % majetku tvoria dlhopisy a 0,24 % peňazí investoval do akcií. Dôchodková jednotka doteraz vzrástla o 6,71 %.

Koľko zarobili dôchodkové fondy od svojho vzniku (v %)
  Konzervatívny fond Vyvážený fond Rastový fond
Aegon 18,45 7,34 2,71
Allianz 16,43 8,66 6,71
AXA 15,57 7,28 5,56
ČSOB 17,69 5,47 4,07
ING 17,26 6,79 4,70
VÚB Generali 16,59 8,58 6,71
debata chyba