Sporiteľ v II. pilieri bude môcť byť naraz vo viacerých fondoch

Slováci, ktorí si šetria na dôchodok v druhom pilieri, si zrejme budú môcť sporiť aj vo viacerých fondoch naraz. Podľa šéfa sociálneho rezortu Jozefa Mihála (SaS), práve toto je jednou z plánovaných zmien, ktoré chystá, a mohli by začať platiť od januára budúceho roka.

01.08.2010 00:01
euro, peniaze, hotovosť Foto:
Ilustračné foto
debata

„Sporiteľ sa bude môcť rozhodnúť a nie tak ako dnes, že si vyberie buď jeden, druhý alebo tretí fond, ale tak, aby si svoju investíciu vedel rozložiť minimálne medzi dva piliere,“ uvádza Mihál. Dodáva, že chystaná zmena nebude povinná pre sporiteľov, bude len možnosťou.

Minister tiež plánuje viac rozlíšiť investovanie v aktuálnych troch fondoch, konzervatívnom, vyváženom a rastovom. „To znamená, že iná politika investovania bude v konzervatívnom fonde, iná politika investovania bude na opačnom spektre, v rastových fondoch,“ podotýka.

Zároveň sa tak odlíšia aj garancie pre sporiteľov, odplaty pre správcovské spoločnosti a porovnávanie výkonnosti v jednotlivých fondoch. „Iná záťaž, iný nárok je, pokiaľ ide o konzervatívne, a iný pri rastových,“ spresňuje Mihál.

Stredopravá koalícia sa tiež chystá využiť peniaze Slovákov v druhom pilieri na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. Konkrétna podoba tohto kroku však ešte nie je známa. Ako ešte 21. júla uviedol šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), v tomto procese bude dôležitá dohoda s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS). „Pre DSS-ky bude kľúčové, aby to aj pre nich bolo výhodné,“ spresnil.

Analytik INESS Radovan Ďurana hodnotí takého rozhodnutie negatívne, pretože o súkromných úsporách by nemali rozhodovať politici, ale sporitelia a správcovia fondov. „Tento krok by poprel filozofiu dôchodkovej reformy, pretože politici by podobne ako v priebežnom pilieri vymenili peniaze sporiteľov za sľuby o budúcich výnosoch, ktoré nemusia dokázať naplniť,“ konštatuje.

debata chyba