Dôchodky nová vláda zmrazovať nebude

Súčasná vláda podľa ministra práce Jozefa Mihála nepristúpi k zmrazovaniu dôchodkov. Nižšie penzie by sa mali valorizovať viac, ako dôchodky, ktoré sú vysoké.

21.07.2010 15:15
vidiek, dôchodca, záhrada, kvety, voda,... Foto:
Koalícia bude rokovať o zmene systému valorizácie penzií.
debata

„Zmrazovanie dôchodkov nič nevyrieši. Je to relatívne zanedbateľná úspora. To si nemôžeme dovoliť voči dôchodcom, to nejde,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády. Stredopravá koalícia však bude podľa neho rokovať o zmene systému valorizácie penzií. Podľa Mihála by sa mali nižšie penzie valorizovať viac, ako dôchodky, ktoré sú vysoké. „Moja idea je taká, aby sme tak, ako je to pri výpočte samotného dôchodku, zapracovali aj do zvyšovania dôchodkov určitý prvok solidarity,“ skonštatoval.

Dôchodky sa od začiatku tohto roka zvýšili o 3,05 %. Dôchodky sa zvyšujú vždy k 1. januáru v závislosti od medziročného rastu spotrebiteľských cien a medziročného rastu priemernej mzdy za prvý polrok predchádzajúceho roka. Penzie sa upravujú smerom nahor o priemer medzi týmito dvoma veličinami. Podľa očakávaní zapracovaných v rozpočte Sociálnej poisťovne na rok 2010 by sa od začiatku roka 2011 mali penzie valorizovať o 3,3 % a od začiatku roka 2012 o 5,5 %.

debata chyba