Brusel chce, aby štáty EÚ zvýšili vek odchodu do dôchodku

Európska komisia chce, aby členské štáty Európskej únie zvýšili vek odchodu do dôchodku. Informoval o tom denník Financial Times s odvolaním sa na správu, ktorú komisia zverejní v stredu.

06.07.2010 19:13
Európska únia Foto:
Odchod do dôchodku je problémový v celej únii.
debata

Brusel síce nemá žiadne právomoci štátom do dôchodkových systémov zasahovať, ale s posilňovaním dohľadu komisie nad štátnymi rozpočtovými výdavkami v súvislosti so súčasnou dlhovou krízou by sa to mohlo čiastočne zmeniť.

„Pokiaľ ľudia žijú dlhšie, mali by tiež dlhšie zostať v zamestnaní. V opačnom prípade bude pravdepodobne trpieť dôchodkový systém, ktorý zaťaží neudržateľný rast výdavkov,“ cituje denník z návrhu komisie. V súčasnosti v Európskej únii priemerne pracujú štyria ľudia v produktívnom veku na jedného dôchodcu. V roku 2060 to však pre starnutie spoločnosti budú len dvaja.

Európske dôchodkové systémy sú pritom v porovnaní s ostatnými systémami vo svete pomerne štedré. Napríklad Francúzi odchádzajú do penzie v 59 rokoch, Američania až v 65 rokoch a Japonci dokonca až v 70 rokoch.

Komisia v návrhu pripúšťa, že nemá právo do dôchodkových systémov a sociálnych záležitostí členských štátov zasahovať, ale denník upozorňuje, že počas dlhovej krízy v eurozóne získala väčší dohľad nad štátnymi výdavkami. Tomu tiež napovedá skutočnosť, že správu o dôchodkoch pripravili spolupracovníci eurokomisára pre vnútorný trh Michela Barniera, ktorý má na starosti okrem iného aj dohľad nad finančným sektorom.

Brusel zároveň kritizuje súčasný dohľad nad penzijnými systémami členských štátov ako „roztrieštený a nekompletný“ a nevylučuje, že časom navrhne jeho harmonizáciu v celej EÚ.

debata chyba