Minimálna penzia nie je v Európe novinkou

Sľubovať dôchodcom vyššie penzie už na Slovensku patrí k politickému folklóru. Premiér Robert Fico aj v utorok pri predstavovaní volebného programu strany Smer-SD povedal, že pre dôchodcov plánuje ďalšie výhody.

08.04.2010 06:54
predčasný, dôchodok, dôchodca Foto:
Niektoré krajiny v Európe majú stanovený minimálny aj maximálny dôchodok.
debata

Z vianočného príspevku, ktorý penzisti dostávajú koncom roka, by sa mal stať trinásty dôchodok. „Keď sa bude Slovensku dariť, budeme môcť tento trinásty dôchodok postupne aj zvyšovať, aby sa približoval k úrovni priemerného dôchodku, ktorý dôchodca v danom období dostáva,“ vyhlásil Fico.

Smer chce zákonom stanoviť aj celkom novú zložku, tzv. minimálny dôchodok. Základom dôchodkového zabezpečenia má zostať solidarita. Fico sa zaviazal, že sa napriek hospodárskej kríze postará o zachovanie všetkých sociálnych výdobytkov, ktoré jeho vláda zaviedla. Odkiaľ chce na to zobrať finančné prostriedky, však neuviedol.

„Dôchodkový fond Sociálnej poisťovne je už dnes v hlbokej strate a zavedenie trinásteho dôchodku by ju ešte viac prehĺbilo. Sľubovať ho bez adekvátnych úsporných opatrení preto nie je zodpovedné,“ pochybuje o premiérových plánoch riaditeľ INEKO – Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy – Peter Goliaš.

Na druhej strane minimálny dôchodok nemusí byť podľa neho zlé riešenie. „V zahraničí je to bežné opatrenie na ochranu dôchodcov pred chudobou. Tento problém je aktuálny aj na Slovensku, keďže napríklad v rokoch 2006 až 2008 stúpol podiel dôchodcov ohrozených chudobou z ôsmich percent na desať,“ hovorí Goliaš.

Podľa informácií z internetového portálu Sociálnej poisťovne určili minimálny dôchodok už vo väčšine európskych krajín, napríklad aj v Česku, Maďarsku a Lotyšsku. Jeho výška je rôzna. V Dánsku je to napríklad 826 eur mesačne, v Lichtenštajnsku 676, v Rakúsku vyše 653 eur, v Grécku asi 420 a v Španielsku 411 eur.

Niektoré štáty v Európe zaviedli aj maximálne dôchodky, ako trebárs Fínsko, Portugalsko, Luxembursko, Írsko či Nórsko. V Rakúsku tak dôchodcovia môžu poberať najvyššiu penziu 2 410 eur, v Španielsku 2 086 a v Grécku 1 952 eur.

Dôchodkový vek v niektorých krajinách EÚ

  • Česká republika: 62 rokov
  • Maďarsko: 62 rokov
  • Poľsko: 62 rokov (muži), 60 rokov (ženy)
  • Rakúsko: 65 rokov (muži), 60 rokov (ženy, s postupným zvyšovaním na 65)
  • Nemecko: 65 rokov
  • Francúzsko: 60 rokov
  • Slovinsko: 63 rokov (muži), 61 rokov (ženy)
  • Belgicko: 65 rokov
  • Litva: 62,5 roka (muži), 60 rokov (ženy)
  • Estónsko: 63 rokov

//Zdroj: Sociálna poisťovňa
//

debata chyba