Poradňa: III. pilier a materská dovolenka

Odchádzam na materskú dovolenku. Dokedy bude za mňa do 3. piliera prispievať zamestnávateľ? Čo potom? Budem si musieť platiť doplnkový dôchodok aj ďalej? V akej výške – tak ako doposiaľ alebo aj sumu, ktorú mi doteraz platila firma? Ak nebudem mať dosť peňazí, môžem dôchodkové sporenie zrušiť alebo aspoň prerušiť platenie?

18.10.2009 10:00
babatko, dieťa, rodičovský, rodina Foto:
Počas materskej príspevky do III. piliera platiť nemusíte.
debata

Odpoveď: Účastníčka doplnkového dôchodkového sporenia, ktorá je na materskej dovolenke, nie je povinná platiť príspevky na sporenie. Podľa Dávkového plánu, ktorý upravuje podmienky prerušenia sporenia, nastane prerušenie sporenia k poslednému dňu kalendárneho mesiaca, v ktorom účastník nezaplatil príspevok podľa účastníckej zmluvy. V tomto prípade to znamená, že za kalendárny mesiac, v ktorom účastníčka časť mesiaca pracovala a následne v priebehu mesiaci nastúpila na materskú dovolenku, by mali byť zaplatené príspevky na sporenie vrátane príspevku zamestnávateľa. V nasledujúcom kalendárnom mesiaci sa začína prerušenie sporenia. Počas prerušenia sporenia neplatí príspevky ani jej zamestnávateľ.

Po skončení materskej dovolenky a nástupe do práce účastníčka pokračuje v sporení ďalej podľa podmienok uvedených v účastníckej zmluve, pokiaľ sa so spoločnosťou nedohodne inak. Sporenie sa obnoví k prvému dňu kalendárneho mesiaca, v ktorom účastník alebo zamestnávateľ po prerušení sporenia opäť zaplatil príspevok. Prvé zaplatenie príspevku po prerušení sporenia sa považuje za dodatočné zaplatenie príspevkov za celé obdobie prerušenia a zároveň aj za zaplatenie príspevku za kalendárny mesiac, v ktorom došlo k zaplateniu príspevkov.

Ak účastníčka má záujem platiť príspevky aj počas materskej dovolenky, môže tak urobiť, pričom platí príspevky individuálne zo svojho účtu na účet uvedený v účastníckej zmluve, v tomto prípade k prerušeniu sporenia nedôjde. V prípade, že zamestnávateľ v súlade so zamestnávateľskou zmluvou zaplatí príspevok za účastníka počas prerušenia sporenia, spoločnosť pripíše príspevok na osobný účet účastníka, čím sa sporenie obnoví.

Pre informáciu uvádzame, že podmienky prerušenia sporenia upravuje dávkový plán príslušnej doplnkovej dôchodkovej spoločnosti, s ktorou má účastník uzatvorenú účastnícku zmluvu.

Na otázku odpovedal Peter Žilinek, riaditeľ DDS Tatra banky

debata chyba