Čo musia urobiť dôchodcovia, aby im vzrástol dôchodok

Pracujúci dôchodcovia môžu potom, ako prestanú pracovať, požiadať o zvýšenie penzie.

30.12.2012 06:30
sociálna poisťovňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

1. Byť dôchodkovo poistení

V súčasnosti sú povinne dôchodkovo poistení len ľudia zamestnaní na pracovnú zmluvu alebo živnostníci, ktorých obrat za predchádzajúci rok prekročil 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. Od 1. januára budúceho roku budú povinne dôchodkovo poistení aj ľudia pracujúci na dohodu. Aj pracujúcim penzistom bude preto ich zamestnávateľ zo mzdy strhávať odvod na dôchodkové poistenie, vďaka čomu im vznikne nárok na zvýšenie penzie. Pri výpočte sa im pritom bude zohľadňovať len príjem, ktorý dosiahnu od januára budúceho roku, keďže v tomto roku odvody ešte neplatia.

2. Prestať pracovať

Požiadať o zvýšenie dôchodku môže penzista až vtedy, keď mu zanikne dôchodkové poistenie, teda keď prestane pracovať. V prípade, že pracuje pre viacero zamestnávateľov súčasne, nárok na vyšší dôchodok mu vznikne až vtedy, keď mu zaniknú všetky dôchodkové poistenia. O zvýšenie penzie môže požiadať aj vtedy, keď zmení zamestnávateľa. Jeho pôvodné dôchodkové poistenie v takom prípade zanikne a bez ohľadu na to, že mu vznikne nové poistenie, má nárok na zvýšenie dôchodku.

3. Podať žiadosť

O zvýšenie penzie je potrebné požiadať, Sociálna poisťovňa to nerobí automaticky. Dôchodca by mal do Sociálnej poisťovne poslať neformálnu žiadosť, ktorá by mala obsahovať identifikačné údaje žiadateľa (meno, priezvisko, rodné číslo, adresu), o čo žiada a odkedy a žiadateľ ju musí vlastnoručne podpísať. K žiadosti sa neprikladajú žiadne doklady. Sociálna poisťovňa potrebné údaje zistí z evidenčného listu dôchodkového poistenia, ktorý by jej mal zaslať zamestnávateľ.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba