Ako sa zmenia platy dôchodcov

Zmeny v daniach a odvodoch sa odrazia aj na čistých platoch dôchodcov.

30.05.2011 12:14
opravár, dôchodca, pracujúci, servis, auto
Ilustračné foto
debata

Dôchodcovia pracujúci na pracovnú zmluvu

Dnes

Zamestnávateľ im z hrubej mzdy strhne na zdravotné poistenie 4 percentá a na sociálne poistenie 5,4 percenta. Ďalších 10 percent z hrubej mzdy zaplatí zamestnávateľ zo svojich vlastných peňazí na zdravotné poistenie a 21,2 percenta na sociálne poistenie.

Okrem odvodov zamestnávateľ strhne zo mzdy aj daň. Najprv z hrubej mzdy odpočíta odvody, ktoré platí zamestnanec, a z výslednej sumy vypočíta 19–percentnú daň.

Dôchodcovia, ktorí majú dôchodok nižší ako 296,60 eura, si môžu v ročnom zúčtovaní alebo v daňovom priznaní uplatniť aj nezdaniteľnú časť základu dane, ktorá sa im však znižuje o vyplatený dôchodok.

Po zmene

Zamestnávateľ už nebude za zamestnancov platiť žiadne odvody zo svojich peňazí. O odvody, ktoré za nich platí dnes s výnimkou úrazového poistenia, zvýši ich hrubú mzdu.

Výsledná suma sa bude nazývať superhrubá mzda. V prípade väčšiny dôchodcov bude ich superhrubá mzda o 30,4 percenta vyššia ako ich súčasný hrubý plat.

Zo superhrubej mzdy zamestnanec zaplatí 19–percentný odvod na sociálne poistenie a 9 percent na zdravotné poistenie.

Zaplatené odvody už nebudú znižovať daňový základ. Keďže väčšina dôchodcov nemá nárok na nezdaniteľné minimum, zaplatia 19–percentnú daň z celej superhrubej mzdy.

Dohodári

Dnes

Z príjmov z dohody nemusia dôchodcovia dnes vôbec platiť zdravotné ani sociálne poistenie. Zaplatia len 19–percentnú daň.

V prípade, že niekto má dôchodok nižší ako 296,60 eura, môže si pri podaní daňového priznania alebo ročného zúčtovania daní uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, ktorá sa znižuje o vyplatený dôchodok.

Po zmene

Všetci dohodári vrátane dôchodcov budú musieť platiť 9–percentný odvod na zdravotné poistenie a 10 percent na sociálne poistenie.

Odvody však nebudú platiť z celého svojho príjmu, ale mala by existovať odvodová odpočítateľná položka vo výške 190 eur mesačne. Kto zarobí menej ako 190 eur, nemal by platiť žiadne odvody. Kto zarobí viac, zamestnávateľ mu vypočíta odvody len zo sumy nad 190 eur. Napríklad pri 300–eurovom plate zamestnávateľ dôchodcovi vypočíta odvody zo sumy 110 eur.

Aj naďalej budú dôchodcovia platiť 19–percentnú daň z celého svojho príjmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba