Odvodová reforma zníži dôchodcom platy

Reforma daní a odvodov, ktorú pripravuje vládna koalícia, znevýhodní pracujúcich dôchodcov. Tí sú dnes oslobodení od platenia niektorých odvodov. Po novom budú platiť rovnaké odvody ako ostatní zamestnanci.

29.05.2011 06:30
dôchodca, dôchodcovia, penzisti, pracujúci Foto:
Ilustračné foto
debata

V súčasnosti nemusia starobní dôchodcovia platiť invalidné poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Vďaka tomu ušetria štyri percentá zo svojej hrubej mzdy. Napríklad zamestnancovi v preddôchodkovom veku, ktorý dostáva hrubú mzdu 500 eur mesačne, zamestnávateľ každý mesiac na odvodoch strhne 67 eur. Ak za rovnakú mzdu pracuje dôchodca, firma mu na odvodoch strhne 47 eur. Každý mesiac tak na odvodoch ušetrí 20 eur.

Návrh odvodovej reformy so žiadnym zvýhodnením pre dôchodcov nepočíta. „Pracujúcim dôchodcom sa mierne zvýši miera solidarity. Pracujúci dôchodcovia budú platiť sociálny odvod v štandardnej výške, aj keď sú už poberateľmi starobného dôchodku. Nevznikne im nárok na poistenie v nezamestnanosti, nemocenské dávky a invalidné poistenie,“ píše sa v návrhu Koncepcie reformy daňovo– odvodového systému z dielne ministerstva financií.

Vláda plánuje, aby od budúceho roku už neboli odvody rozdelené na dve časti. Dnes totiž okrem toho, že zamestnávateľ strháva zo mzdy odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne, musí ďalšie odvody zaplatiť aj zo svojich vlastných peňazí. Ak plat zamestnanca neprekračuje maximálny vymeriavací základ pre platenie odvodov, zamestnávateľ musí na odvodoch zaplatiť ďalších 35,2 percenta.

Po novom by už zamestnávateľ nemal platiť zo svojich peňazí za zamestnanca ďalšie odvody, ale o tieto peniaze by mu mal zvýšiť jeho hrubú mzdu. Namiesto súčasnej hrubej mzdy by tak zamestnanec mal dostávať takzvanú superhrubú mzdu. Väčšine zamestnancov tak ich hrubý príjem vzrastie o 34,4 percenta. Na pleciach zamestnávateľa zostane naďalej platenie úrazového poistenia vo výške 0,8 percenta z hrubej mzdy.

Dôchodcom by však ich hrubý príjem mal vzrásť menej ako ostatným zamestnancom. Keďže zamestnávatelia platia za penzistov nižšie odvody ako za ostatných pracujúcich, bude nižšia aj suma, o ktorú zvýšia ich hrubý plat. Napríklad zamestnanec s hrubou mzdou 500 eur bude mať po schválení reformy superhrubú mzdu vo výške 672 eur. Naproti tomu dôchodca s rovnakou hrubou mzdou by mal dostať superhrubý plat 652 eur.

Po zmene sa zmenia aj čisté príjmy dôchodcov. Napríklad penzista, ktorý poberá dôchodok 350 eur a zároveňpracuje za 500 eur v hrubom, dnes v čistom dostane 366,93 eura.

Od budúceho roku by mu na účet malo prísť 345,56 eura. Vďaka reforme tak jeho čistý plat bude každý mesiac nižší o viac ako 21 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba