Desiatky tisíc ľudí si polepší, táto dávka stúpne niekomu aj o 700 eur. Tu je kalkulačka, vypočítajte si novú sumu

V období, keď sa človek ocitne bez práce, rieši aj svoju finančnú situáciu. Ak chce požiadať o dávku v nezamestnanosti, jeho základná otázka znie: V akej výške túto dávku dostanem? Sociálna poisťovňa pripravila informatívnu kalkulačku, z ktorej sa záujemca dozvie presnú sumu.

19.03.2024 12:21
peniaze, hotovosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kalkulačka na informatívny výpočet dávky v nezamestnanosti je prehľadná a jej použitie jednoduché.

Klient do nej zadáva nasledovné dva údaje:

  • dátum zaradenia, alebo predpokladaného zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie,
  • výšku priemernej mesačnej hrubej mzdy.

Následne stačí použiť tlačidlo Vypočítať a kalkulačka zobrazí rozhodujúce údaje:

  • dennú výšku dávky (keďže dávka sa poskytuje za dni),
  • výšku dávky za mesiac, ktorý ma 30 dní
  • a výšku dávky za mesiac, ktorý ma 31 dní.

Vypočítané sumy dávok kalkulačka zaokrúhľuje na 10 eurocentov na­hor.

Kalkulačka má informatívny charakter. Sociálna poisťovňa klientom odporúča, aby si v tejto životnej situácii zároveň aktivovali prístup do svojho Elektronického účtu poistenca, ktorý im ponúkne detailnejšie informácie – o stave žiadosti o dávku v nezamestnanosti a po jej priznaní tiež informácie o sume dávky v nezamestnanosti a jej výplate po jednotlivých mesiacoch. Poistenec tak môže sledovať celý proces online od žiadosti až po výplatu. V prípade, ak sa vyskytnú nejasnosti, môže bezodkladne kontaktovať Sociálnu poisťovňu.

Kalkulačka sa nachádza na webovom portáli Sociálnej poisťovne tu:

Elektronický účet poistenca majú zriadený klienti Sociálnej poisťovne automaticky a bezplatne. Stačí si k nemu aktivovať prístup osobne v pobočke alebo elektronicky cez slovensko.sk. Podrobnejšie informácie o jeho funkciách nájdete tu:

Málokto z nás sa chce stať plánovane nezamestnaným. Ak takáto situácia nastane a máte možnosť sa so svojim zamestnávateľom dohodnúť na výpovedi, výhodnejšie to bude od júla. „Ísť na úrad práce až v júli 2024 bude výhodnejšie, ako napríklad v júni. Maximálna dávka v nezamestnanosti je totiž od 1. júla tohto roka 1 457,50 eur za mesiac, ktorý má 31 dní,“ uvádza expert na dane a odvody Jozef Mihál. Maximálnu dávku v nezamestnanosti môže dostávať ten, čo v hrubom zarábal 2 860 eur a viac.

Pred týmto dátumom je maximálna suma, ktorú vám úrad práce vyplatí v mesiaci s 31 dňami vo výške 1 329,10 € mesačne. Znamená to teda, že dávka v nezamestnanosti bude vyššia o 128,4 eur. Ak teda budete po prvom júli tohto roka nezamestnaní, môžete za celú dobu čerpania dávky v nezamestnanosti dostať podľa prepočtov J. Mihála približne o 700 eur viac.

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #nezamestnaný #kalkulačka #dávka v nezamestnannosti