Máte mesačne k dispozícii voľných 10 eur? Už s nimi sa dá slušne zarobiť investovaním, a aj si prilepšiť k penzii

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať.

15.04.2024 06:00
peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

„Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane,“ vysvetľuje Pavel Škriniar, finančný analytik Swiss Life Select.

Výšku investície treba prispôsobiť cieľu investovania. Budovanie dôchodku je dlhodobá záležitosť a ak je cieľom náhrada príjmu, posielať si eurá namiesto desiatok či stoviek nedáva zmysel. Prispôsobte teda výšku investície cieľu.

Do 10 eur

Začiatky bývajú náročné, no aj so sumou nepresahujúcou 10 eur mesačne sa dá narábať. V prvom rade ju treba presunúť na sporiaci účet v banke. Síce ponúka nízky úrok, ale aspoň budú peniaze ochránené pred minutím. A to je pre mnohých viac ako zhodnotenie.

10 eur

S touto sumou sa už dá skutočne investovať. To znamená nakupovať cenné papiere ako sú akcie či dlhopisy. Síce nemusí ísť priamo o tieto finančné nástroje, ale predsa len aj prostredníctvom podielového fondu viete mať podiel na majetku tých najväčších a najznámejších značiek. 10 eur je minimálna suma, s ktorou sa dá pravidelne investovať do podielových fondov.

100 eur

Kým s desiatimi eurami sa dá investovať pravidelne, so stovkou je možné investovať aj jednorazovo. Opäť sú to podielové fondy, vďaka ktorým je možné zúčastniť sa diania na finančnom trhu. K dispozícii je toľko rôznych investičných stratégií a zameraní, že môže byť problém vybrať si z nich. Pri pravidelnom investovaní je možné kombinovať aj viaceré podielové fondy.

1000 eur

S tisíckou sa výrazne rozširuje ponuka podielových fondov a zároveň sa otvára aj možnosť ešte širšej diverzifikácie (rozloženia rizika). Vďaka vyššiemu vkladu je možné vytvoriť portfólio s desiatkami podielových fondov pri pravidelnom alebo desiatkou fondov pri jednorazovom investovaní. Človek si tak vie vyskladať mozaiku z toho, čomu verí a čo sa mu páči.

10 000 eur

Pri tejto sume začína byť investovanie zaujímavejšie. Nielen preto, že je za ňu možné nakúpiť rôzne investičné nástroje (okrem akcií a podielových fondov už aj dlhopisy či zmenky), ale predovšetkým pre lepšiu možnosť rozložiť investičné riziko nielen nákupom ešte väčšieho počtu investičných stratégií, ale už je možné rozložiť investičné riziko v čase. Teda suma sa nerozdelí iba podľa toho, kam sa má investovať, ale urobia sa z nej kôpky podľa toho, kedy sa majú investovať. Každá kôpka môže mať identické zloženie, avšak vďaka postupnému investovaniu sa investor vyhne predraženému nákupu. Viacerými nákupmi si totiž spriemeruje nákupnú cenu.

100 000 eur

So zvyšujúcou sa sumou sa zvyšuje počet dostupných nástrojov. Tu sa už dajú ponúknuť produkty patriace do oblasti privátneho bankovníctva. Okrem už spomenutých nástrojov sa dá využiť aj služba riadeného portfólia. Ide o službu pre bonitných klientov, ktorým obchodník s cennými papiermi spravuje ich úspory tak, aby spĺňali vopred stanovené požiadavky. Samozrejme, do úvahy pripadá aj kúpa nehnuteľnosti či komodít.

1 000 000 eur

Už len slovo milión samo o sebe vzbudzuje rešpekt. S takýmto kapitálom sa dá uvažovať skutočne širokospektrálne. Na výber už nie sú iba rôzne cenné papiere ale ponúka sa aj možnosť kúpy a následne riadenia celého podniku.

„Výber konkrétneho investičného produktu by nemal byť vecou náhody či ovplyvnený reklamou. Mal by zapadať do finančného plánu konkrétneho človeka. S výberom typu produktu je vhodné obrátiť sa na finančného sprostredkovateľa. Ten po analýze klientových finančných potrieb a cieľov vie byť pri nasmerovaní peňazí nápomocný, aby človek mohol žiť život podľa vlastných predstáv. Investícia by mala zohľadňovať aj mieru rizika, ktorú je človek ochotný podstúpiť,“ uzatvára Pavel Škriniar, finančný analytik Swiss Life Select.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #investovanie #výška investície