Na peniaze sa nebude čakať. Okamžité prijímanie a odosielanie platieb v eurách bude pre všetky banky povinné aj na Slovensku

Nové nariadenie o okamžitých platbách zverejnené v utorok v úradnom vestníku Európskej únie nadobúda účinnosť 8. apríla. Poskytovatelia platobných služieb so sídlom v eurozóne majú od zverejnenia čas deväť mesiacov na prípravu k prijímaniu a osemnásť mesiacov na prípravu k odosielaniu SEPA okamžitých platieb v eurách.

20.03.2024 14:37
Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze / Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Znamená, že prijímanie okamžitých platieb v eurách bude pre banky v eurozóne povinné najneskôr do 9. januára 2025 a ich odosielanie najneskôr do 9. októbra 2025. V krajinách mimo eurozóny majú byť povinne dostupné o dva roky neskôr. Do konca roka 2025 sa tak okamžité platby stanú novým normálom v slovenskom bankovom sektore. Informovala o tom Slovenská banková asociácia.

Poskytovatelia platobných služieb, ktorí poskytujú štandardné úhrady v eurách, budú musieť ponúkať aj službu zasielania a prijímania okamžitých platieb v eurách, pričom poplatky za túto službu nesmú byť vyššie ako poplatky, ktoré poskytovateľ platobných služieb uplatňuje v súvislosti so zasielaním a prijímaním iných úhrad zodpovedajúce­ho typu.

S cieľom posilniť dôveru v platby a zvýšiť ochranu pred podvodmi zavádza Nariadenie službu overenia príjemcu, ktorú budú môcť klienti v rámci eurozóny využívať od októbra 2005. Pre platiteľa to znamená možnosť overiť si pri zadávaní platby prostredníctvom svojej banky zhodu zadaného čísla účtu (IBAN) s menom príjemcu. Na základe spätnej informácie o miere zhody sa klient bude môcť rozhodnúť o autorizácii platby.

Fungujú už okamžité platby v rámci Slovenskej republiky?

Na Slovensku boli SEPA okamžité platby spustené 1. februára 2022 v súlade s národným plánom pre zavedenie okamžitých platieb, ktorý bol vypracovaný Národnou bankou Slovenska v úzkej spolupráci so Slovenskou bankovou asociáciou, Ministerstvom financií SR a Štátnou pokladnicou. Zaviedli ich tri banky – Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka a Tatra banka spolu s Raiffeisen bankou.

Aké sú výhody okamžitých platieb pre spotrebiteľov?

Výhodou okamžitých platieb je rýchlosť v prevode finančných prostriedkov od platiteľa k príjemcovi v priebehu niekoľkých sekúnd. Ďalej je to jednoduchosť, keďže zadanie SEPA okamžitej platby je rovnako jednoduché ako zadanie štandardnej SEPA platby. A v neposlednej rade aj komfort v používaní, nakoľko ide o elektronické platby, ktoré sú uskutočniteľné kedykoľvek a kdekoľvek.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #banky #platby #okamžité platby