Nová desaťeurovka ako minca? Pozrite sa, tvár ktorého slávneho herca sa na nej objaví

Už v pondelok 18. marca 2024 vyjde nová eurominca v hodnote 10 eur. Vyjde na počesť 100. výročia narodenia Jozefa Kronera. Mincí bude v bežnom vyhotovení 4 500 a v proof vyhotovení 10 500. Autor výtvarného návrhu je Tomáš Lamač.

15.03.2024 06:00
euro, mince Foto:
Ilustračné foto.
debata

Strieborná 18 gramová, priemer 34 mm. Takúto mincu vyrobí Mincovňa Kremnica.

Ako informuje Národná banka Slovenska na líci zberateľskej euromince je filmový pás ako odkaz na filmovú a televíznu tvorbu Jozefa Kronera s centrálne vloženou postavou Tóna Brtka, ktorého stvárnil vo filme Obchod na korze. V ľavom políčku filmového pásu je prostredníctvom divadelnej masky, opony a divadelných dosiek vyjadrený odkaz na divadlo, v ktorom Jozef Kroner strávil podstatnú časť svojho profesijného života. V pravom políčku filmového pásu je štátny znak Slovenskej republiky, nad ním letopočet 2024 a v spodnej časti značka Mincovne Kremnica, štátny podnik, ktorú tvorí skratka MK umiestnená medzi dvoma razidlami a štylizované iniciálky autora zberateľskej euromince Tomáša Lamača, Dis. TL. Názov štátu SLOVENSKO je v hornej časti mincového poľa a v jeho spodnej časti je nominálna hodnota 10 euro. Strieborná 18 gramová, priemer 34 mm. Strieborná 18 gramová, priemer 34 mm. Takúto bude mať nová minca veľkosť. Vyrobí ju Mincovňa Kremnica.

zväčšiť Nová minca na počesť Jozefa Kronera. Foto: NBS
minca Nová minca na počesť Jozefa Kronera.
zväčšiť Nová minca na počesť Jozefa Kronera. Foto: NBS
minca Nová minca na počesť Jozefa Kronera.

Na rube zberateľskej euromince je portrét Jozefa Kronera, pod ktorým je faksimile jeho podpisu doplnené o kresbu ryby odkazujúcu na jeho záľubu v rybárstve. Vľavo od portrétu je v dvoch riadkoch meno a priezvisko JOZEF KRONER a vpravo v dvoch riadkoch dátum narodenia a úmrtia Jozefa Kronera 1924 a 1998.

Jozef Kroner (20. 3. 1924 – 12. 3. 1998) začal profesionálnu dráhu v martinskom divadle (1948–1956). Postavy, ktoré v tomto období stvárnil, ho naučili hľadať v postave to podstatné ľudské, čo nesúvisí s vekom, ale osobnostným nastavením človeka. Vďaka tomuto prístupu sa veľmi rýchlo vyhranil ako charakterový herec so schopnosťou rozohrať rôzne variácie vnútorne zložitých charakterov a súčasne vystihnúť súkromnú aj spoločenskú stránku stvárňovanej postavy. Druhú líniu tvorili postavy komediálne, kde v jeho prejave dominovali nákazlivé a iskrivé komediantstvo, prirodzená ľahkosť a radosť z hry. V SND (1956–1984) sa ďalej umocňovala presvedčivosť a humanizujúca sila jeho hereckého prejavu, ktorá naplno rezonovala aj v jeho rozhlasovej, televíznej a filmovej tvorbe. Za postavu Tóna Brtka vo filme Obchod na korze získal v roku 1965 na MFF v Cannes osobitné uznanie (samotný film získal v roku 1966 ocenenie Oscar za najlepší cudzojazyčný film). V roku 1978 mu bol priznaný titul Národný umelec a v roku 2018 vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy (in memoriam), opisuje NBS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #minca #Jozef Kroner #10 eur