Túto rastlinu teraz zbierajú všetci. Môže ale spôsobiť nevoľnosť, vracanie, hnačku, závraty či problémy s dýchaním, je za tým kyanid

Od mája do júla kvitne baza. Bohatá je na množstvo živín a má množstvo zdraviu prospešných účinkov. Baza sa už od antických čias používa ako liečivá rastlina. Už starí Egypťania používali kvety čiernej bazy okrem iného aj na liečbu popálenín a v anglosaských krajinách sa zasa čierna baza často nazýva „liečivým ohňom“. Oddávna boli s bazou spojené rôzne pohanské tradície a ker bazy spájali s bohyňami a vílami Taktiež bola spájaná s čarodejnicami.

11.05.2024 06:00
baza čierna Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Kvety sa zbierajú na jar, od mája do júna, kedy sú v plnom kvete. Kvety majú obvykle bielu až žltobielu farbu, na rozdiel od plodov, ktoré sú čierne až čierno fialové, podľa čoho má prívlastok aj baza čierna. Veľkou výhodou je jej nenáročnosť, odolnosť voči mrazu a darí sa jej v polotieni, na lesných čistinkách alebo okrajoch ciest.

Baza je veľmi populárna vďaka svojím účinkom a vynikajúcej chuti jej kvetov a plodov. „V zrelom plode sú organické kyseliny, cukor, sú tiež dobrým zdrojom vitamínu A a C a ideálne je ich spracovať do formy sirupu alebo džemu Kvety tohto voňavého kríku bsahujú silice, triesloviny, glykozidy, organické kyseliny a vitamín C. Listy zasa obsahujú živicu, glykozidy, sambunigrin, sambucin a vápnik a semená vitamíny B1, B2, B6 a B12“, hovorí Mgr. Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Liečivé účinky

Bazové plody sa používajú hlavne na tíšenie bolestí nervového pôvodu a bolestí chrbta. V ľudovom liečiteľstve sa používa pri liečbe chorôb z prechladnutia a respiračných ochorení ako sú chrípka, bronchitída, angína, kašeľ, nádcha, zápal dutín. „Stimuluje potenie, čím napomáha znižovať teplotu a pomáha uvoľňovať dýchacie cesty“, tvrdí odborníčka. V týchto prípadoch si môžeme pripraviť bazový čaj. Vhodným pomocníkom pri nachladnutí je aj sirup z kvetov.

Pozor na nezrelé plody

Kvety by sa mali sušiť zavesené za stopku alebo rozložené v tenkých vrstvách bez priameho slnečného svetla. Je taktiež možné sušiť aj plody, keď sú už zrelé. Pokiaľ nie sú sušené, je najlepšie spracovať kvety i plody čo najskôr.

Niektoré časti bazy (listy, korene, kôra, stonky) a dokonca aj nezrelé bobule obsahujú kyanogénne glykozidy, ktoré za určitých okolností môžu uvoľňovať kyanid, ktorého množstvo je síce zriedkavo život ohrozujúce, avšak môže spôsobiť nevoľnosť, vracanie, hnačku, závraty či problémy s dýchaním. Aj zrelé, ale neuvarené plody môžu spôsobiť ťažkosti. Konzumácia bazy nie je vhodná pre ľudí s autoimunitnými problémami, malé deti, tehotné ženy či pre ľudí, ktorí užívajú močopudné lieky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #baza #baza čierna #kvety bazy