Minimálna mzda bude takmer tisíc eur. Erik Tomáš oznámil nové sumy a veľké zmeny. Pozrite sa, ako to bude vyzerať po novom

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš so štátnym tajomníkom Braňom Ondrušom predstavili zmeny v zákone o minimálnej mzde, ktorú predkladajú na medzirezortné pripomienkové konanie. Chcú, aby sa minimálna mzda počítala ako 60 % z priemernej mzdy spred dvoch rokov.

22.03.2024 11:14
TB ministerstvo práce sociálnych vecí Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.
debata (23)

Minister zároveň dodal, že celý proces medzi zástupcami zamestnávateľov a odborárov ponecháva rezort práce tak, ako funguje aj doteraz. „Aj naďalej budú môcť sociálni partneri uzavrieť dohodu o minimálnej mzde do konca júla a oznámiť to rezortu práce. Pokiaľ sa nedohodnú, vytvoríme ešte priestor na rokovaní tripartity do konca augusta. Pokiaľ ani dovtedy nedôjde k dohode, nastúpi automat a po novom sa minimálna mzda stanoví ako 60 % priemernej mzdy spred dvoch rokov,“ vysvetlil Tomáš. „Ak sa to podarí schváliť ešte v tomto roku, tak prvý krát by by mala byť po novom minimálna mzda zavedená v roku 2026,“ hovorí Tomáš.

Minister Tomáš zároveň informoval, že v zmysle odporúčania európskej smernice rezort práce zriadi komisiu pre minimálnu mzdu, ktorá bude v pravidelných intervaloch vyhodnocovať či minimálna mzda vyhovuje cieľom, ktoré má Európska únia. Ako dodal šéf rezortu práce, EÚ smernica nehovorí o tom, že minimálna mzda má byť na úrovni 60 % priemernej mzdy, to je záväzok z programového vyhlásenia vlády. Európska smernica odporúča, že minimálna mzda by mala byť napr. 50 % priemernej mzdy, ale v danom roku.

Aké budú sumy?

  • 2024 – 750 eur
  • 2025 – 816 eur
  • 2026 – 920 eur – po novom
  • 2027 – 969 eur

Na minimálnu mzdu sú naviazané aj príplatky za nočné, či práca cez sviatky alebo víkendy. Aj tieto v tomto prípade by mali narásť.

Ministerstvo chce zmeniť aj zákon o kolektívnom vyjednávaní. Chcú rozšíriť zmluvy kolektívneho stupňa. Súčasťou pripravovaných zmien bude teda podľa Tomáša aj rozšírenie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, čo by malo prispieť k zlepšeniu pracovných podmienok zamestnancov. „Spomínané rozširovanie kolektívnych zmlúv, ale aj ďalšie zmeny musíme do legislatívy zapracovať aj kvôli európskej smernici, a to už na jeseň tohto roka. Samozrejme, na všetkých úpravách a zmenách budeme vzájomne spolupracovať, ako s odbormi, tak aj zamestnávateľmi,“ konštatoval.

Pre kolektívne zmluvy budú aj výnimky, a to napríklad firmy, ktoré majú menej ako 20 zamestnancov, alebo sú na trhu menej ako 2 roky, či sú v likvidácií alebo zamestnávajú viac ako 10 % zdravotne znevýhodnených ľu­dí.

Suma mesačnej minimálnej mzdy sa od 1. januára 2024 zvýšila zo 700 eur na 750 eur. Čo predstavovalo nárast o 7,14 percenta. Táto suma platí pre zamestnancov, ktorí pracujú na plný pracovný úväzok v rozsahu 40 hodín týždenne. Základná minimálna hodinová mzda sa zvýšila z 4,023 eur na 4,310 eur. V prípade kratšieho pracovného úväzku sa suma mesačnej minimálnej mzdy pomerne skráti.

Zástupcovia zamestnávateľov a zástupcovia zamestnancov sa na zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR dohodli na sume minimálnej mzdy na rok 2024 vo výške 750 eur. Historicky druhýkrát sa tak dohodli na vyššej sume, ako určuje zákonný automat. Ak by sa zástupcovia zamestnávateľov a zástupcovia zamestnancov nedohodli na konkrétnej sume minimálnej mzdy, jej výšku by určoval zákonný automat. To znamená 57 % priemernej mesačnej nominálnej mzdy za kalendárny rok 2022, čo predstavuje 744 eur mesačne.

Zvýšením minimálnej mzdy sa automaticky už zvyšujú aj niektoré príplatky za prácu v neštandardnom čase. Za prácu v sobotu patrí zamestnancovi za každú hodinu práce mzdové zvýhodnenie najmenej v sume najmenej 50 % minimálnej mzdy za hodinu, to znamená 2,155 eura pre rok 2024. Za prácu v nedeľu patrí zamestnancovi príplatok najmenej v sume 100 % minimálnej mzdy za hodinu, čo v budúcom roku predstavuje sumu 4,31 eura. V prípade nočnej práce dostane zamestnanej príplatok najmenej v sume 40 % minimálnej mzdy za hodinu, teda 1,724 eura.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #Erik Tomáš #minimálna mzda 2024