Práca na živnosť bude naďalej výhodná

Jeden z dôvodov, prečo chce vláda zmeniť dane a odvody pre živnostníkov, je, že platia štátu výrazne menej ako zamestnanci. Mnoho ľudí napriek tomu, že pracujú ako zamestnanci, namiesto toho, aby mali uzatvorenú pracovnú zmluvu, majú uzatvorenú zmluvu o spolupráci ako živnostníci. Bez toho, aby im zamestnávateľ zvýšil plat, si tak dokážu zvýšiť svoj čistý príjem o stovky eur.

13.10.2011 12:02
podnikateľ, podnikateľka, odvody, dane,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Napríklad zamestnanec, ktorý poberá hrubú mzdu vo výške 700 eur, dostane v čistom na účet 547,37 eura. V prípade, že by pre toho istého zamestnávateľa začal pracovať ako živnostník, pričom by mu firma vyplácala celkové náklady práce, jeho mesačná odmena by bola 946,40 eura. Svojho zamestnávateľa by tak nestál ani o cent navyše, pretože rovnakú sumu musí za neho platiť aj v súčasnosti. V prípade, že by využil paušálne výdavky, by mu v čistom zostalo 769,21 eura. V porovnaní s prácou na pracovnú zmluvu by si tak mesačne polepšil o 222 eur. Čím vyšší plat niekto dostáva, tým by bol rozdiel v čistej mzde medzi zamestnancom a živnostníkom výraznejší.

Keďže ide o falošného živnostníka, nemá s podnikaním spojené žiadne výdavky. Aj po reforme daní a odvodov tak bude využívať paušálne výdavky. Mesačne si tak svoj daňový základ bude môcť znížiť len o 200 eur. V čistom mu tak zostane 694 eur. V porovnaní s týmto rokom tak stratí takmer 75 eur. No ak by sa stal zamestnancom, jeho budúcoročná čistá mzda by bola 553 eur. To znamená, že aj keď po reforme zarobí menej ako v tomto roku, stále bude na tom lepšie, ako keby bol zamestnancom. Na výraznejší prepad čistých príjmov sa musia pripraviť ľudia s vysokými platmi, ktorí pracujú na živnosť. Napríklad ak niekto pracuje na živnosť za 3 300 eur, jeho čistý príjem sa mesačne zníži o takmer 400 eur. Napriek takémuto výraznému prepadu bude na tom tento živnostník stále lepšie, ako keby sa stal zamestnancom. V takom prípade by totiž v porovnaní s týmto rokom prišiel až o približne 800 eur mesačne.

Čistý príjem živnostníka bude aj naďalej v porovnaní s čistým príjmom zamestnanca s rovnakým hrubým platom vyšší vďaka tomu, že zamestnanci musia platiť daň, ako aj odvody z celej sumy, ktorú zarobia. Aj keď sa živnostníkom paušálne výdavky obmedzia, stále si budú môcť uplatniť aspoň 200 eur mesačne. Navyše kým zamestnanci budú platiť na sociálne poistenie odvod vo výške 19 percent zo superhrubej mzdy, podľa vládneho návrhu by živnostníci mali platiť 13 percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba