Kto podal priznanie neskôr, začne platiť od októbra

Povinnosť začať platiť odvody v novej výške od júla sa týka len tých živnostníkov, ktorí podali daňové priznanie do konca marca. Zákon však umožňuje odložiť si túto povinnosť až na koniec júna. Každému, kto požiadal o odklad podania daňového priznania, sa automaticky posúva aj termín, od ktorého má začať platiť odvody v novej výške.

06.07.2011 11:34
kalkulačka, dane, odvody, sporenie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

„Samostatne zárobkovo činnej osobe, ktorá má predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2010, vzniká povinné nemocenské a dôchodkové poistenie 1. októbra 2011,“ vraví riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová. To znamená, že ľudia, ktorí podávali daňové priznanie neskôr, po prvý raz zaplatia odvody v novej výške začiatkom novembra, keď sa platí poistné za október.

Živnostníci, ktorí majú predĺženú lehotu na podanie daňového priznania, to nemusia oznámiť Sociálnej poisťovni. Keďže poisťovňa komunikuje priamo s Daňovým riaditeľstvom, mala by získať všetky údaje odtiaľ.

Ľudia, ktorí začali podnikať iba vlani a daňové priznanie podávali neskôr, takisto budú musieť odvody povinne platiť až od októbra. Získajú tak tri mesiace navyše, počas ktorých sú oslobodení od platenia sociálnych odvodov.

Pri zdravotnom poistení nerozhoduje, kedy človek podal daňové priznanie. Bez ohľadu na to, či ho podal v riadnom termíne alebo si ho posunul, začne odvody v novej výške platiť od januára budúceho roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba