Ako si vypočítať novú výšku odvodov

Živnostníkom, ktorým sa zmenil vymeriavací základ, musia začať do Sociálnej poisťovne posielať odvody v novej výške.

01.07.2011 13:30
sociálna poisťovňa, odvody, vdova, dôchodok,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Odvody do Sociálnej poisťovne musí od júla platiť každý živnostník, ktorý za minulý rok dosiahol príjmy vyššie ako 12–násobok minimálneho vymeriavacieho základu, čo je 3 948,72 eura.

Živnostník, ktorému vznikla povinnosť platiť sociálne odvody, musí každý mesiac posielať poistné na nemocenské poistenie, starobné a invalidné poistenia a zároveň aj odvod do rezervného fondu.

Odvody sa nepočítajú z celého príjmu, ale z vymeriavacieho základu. Ten sa rovná jednej polovici zisku, ktorý nie je znížený o nezdaniteľné časti základu dane. To znamená, že živnostník si zo svojho celkového príjmu odpočíta výdavky či už skutočné alebo paušálne a výslednú sumu vydelí číslom dva.

Týmto spôsobom získame ročný vymeriavací základ. Mesačný vymeriavací základ sa potom rovná jednej dvanástine z ročného základu.

Živnostníci, ktorých príjem je nízky, ale dostatočný na to, aby museli platiť poistné, sú povinní odvody platiť aspoň z minimálneho vymeriavacieho základu. Ten je v tomto roku vo výške 329,06 eura. To znamená, že každý, komu vyjde vymeriavací základ nižší, vypočíta si odvody z tejto sumy.

Lepšie zarábajúci živnostníci nemusia platiť odvody z celého svojho príjmu. Existuje totiž aj maximálny vymeriavací základ. Pre nemocenské poistenie je v tomto roku maximálny vymeriavací základ vo výške 1 116,75 eura. Pre ostatné poistenia je na úrovni 2 978 eur.

Na nemocenské poistenie musí živnostník každý mesiac posielať 4,4 percenta z mesačného vymeriavacieho základu. Minimálne tak na nemocenské poistenie musí platiť 14,47 eura. Maximálne poistné je vo výške 49,13 eura.

Odvod na starobné poistenie sa rovná 18 percentám vymeriavacieho základu. Najmenšia suma, ktorú živnostník môže platiť, je 59,23 eura a najvyššia je 536,04 eura.

Na invalidné poistenie živnostníci platia 6 percent z vymeriavacieho základu. Minimálne poistné je 19,74 eura a maximálne 178,68 eura.

Do rezervného fondu musia platiť 4,75 percenta zo svojho vymeriavacieho základu. Živnostníci, ktorí platia odvody z minimálneho základu, tak zaplatia 15,63 eura a tí, ktorí platia najvyššiu sumu, budú mesačne do poisťovne posielať 141,45 eura.

Celkovo živnostníci musia do Sociálnej poisťovne platiť 33,15 percenta z vymeriavacieho základu. Živnostník, ktorému vyšlo, že bude odvody platiť z minimálneho vymeriavacieho základu, musí každý mesiac do poisťovne posielať 109,07 eura. Maximálne možné poistné je 905,30 eura.

Novú výšku odvodov treba prvýkrát zaplatiť do 8. augusta, kedy je posledný termín na zaplatenie poistného za mesiac júl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba