Pri vypĺňaní tlačív pomáha elektronika

Tlačivá daňových priznaní k dani z príjmu si možno vyplniť aj elektronicky. Podobne je to aj so zúčtovaním zdravotného poistenia.

12.02.2011 14:54
Manažér, tlačivá, zúčtovanie, daň Foto:
Zúčtovanie zdravotných odvodov si musí do konca marca robiť sám vždy ten, kto vlani popri zamestnaní podnikal.
debata

„Aj tento rok sa snažíme sprístupniť našim poistencom službu elektronického podania ročného zúčtovania. Je to najjednoduchší spôsob, ako môžu túto zákonnú povinnosť vybaviť – bez čakania a bez zložitého papierovania,“ hovorí Monika Laciková zo Zdravotnej poisťovne Dôvera.

„V rámci elektronického podania urobíme za platiteľa prakticky všetko – vyberieme mu správne tlačivo aj ho predvyplníme z našich dát. Platiteľ iba doplní zvyšné údaje.“

Dôvera však túto službu sprístupní až ku koncu februára, keďže ten, kto si zúčtovanie zdravotných odvodov robí sám, má na to termín do konca marca. Už teraz je na webe tejto poisťovne jednoduchý dotazník. „Odpovie na otázku, či sa platiteľa ročné zúčtovanie vôbec týka a ak áno, aký typ tlačiva má vyplniť. Každý, kto by mal záujem využívať komplexné elektronické služby, nielen pri podaní ročného zúčtovania, môže ísť do ktorejkoľvek pobočky už dnes, kde mu vystavíme na počkanie prístupové heslá.“

Aj Všeobecná zdravotná poisťovňa sa snaží uľahčiť poistencom podanie ročného zúčtovania. „Ponúkame im službu Vyplníme tlačivo ročného zúčtovania za Vás, kde zamestnanci Call Centra po zadaní povinných položiek v elektronickom formulári – podľa typu tlačiva zverejneného na www. vszp.skb – urobia výpočet tlačiva ročného zúčtovania za klienta,“ vraví hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. Táto služba je bezplatná a klienti zasielajú svoje požiadavky už od polovice januára. „Vybavujeme ich priebežne. Na klientskych pracoviskách poskytujeme aj poradenstvo pri výbere vhodného typu a vypĺňaní tlačív ročného zúčtovania.“

Živnostníci a kolísavé príjmy

Zúčtovanie zdravotných odvodov si musí do konca marca robiť sám vždy ten, kto vlani popri zamestnaní podnikal. „A to aj vtedy, ak čo i len jeden deň bol na daňovom úrade a v zdravotnej poisťovni registrovaný ako samostatne zárobkovo činná osoba. Ročné zúčtovanie zaňho nemôže robiť zamestnávateľ, a to ani vtedy, ak vlani alebo teraz je popri živnosti aj zamestnaný. Je to preto, lebo výšku svojich celkových vlaňajších príjmov priznávajú na daňových priznaniach a tak aj výpočet správnej výšky poistného za uplynulý rok si robia až v rámci ročného zúčtovania,“ vraví Balážová.

Ak mal niekto vlani len kolísavé príjmy zo zamestnania, môže do polovice februára o zúčtovanie požiadať aj zamestnávateľa. Ak to nestihne, zúčtovanie odvodov si do konca marca urobí sám. Týka sa to aj tých, ktorí mali viacerých zamestnávateľov a u niektorého z nich mali tzv. kolísavé príjmy. Zúčtovanie podáva, len ak by príjmy v niektorom kalendárnom mesiaci vlaňajšieho roku alebo vo viacerých mesiacoch neprevyšovali 2 169,09 eura a v inom mesiaci alebo iných mesiacoch túto sumu prevyšovali. Na počte mesiacov nezáleží. Výsledný preplatok alebo nedoplatok vyjde tak pre zamestnanca, ako aj pre každého zamestnávateľa presne podľa výpočtu, ktorý sa robí na príslušnom tlačive ročného zúčtovania poistného na zdravotné poistenie.

Zamestnávateľa môže požiadať o zúčtovanie zdravotného poistenia napríklad aj ten, kto bol vlani evidovaný ako uchádzač o zamestnanie na úrade práce. Ak by však bol vlani čo i len jeden deň registrovaný v zdravotnej poisťovni ako živnostník, zamestnávateľ zaňho urobiť ročné zúčtovanie zdravotného poistenia už nemôže. Musí si ho urobiť v tomto roku sám, a to do konca marca.

"V takom prípade mu zamestnávateľ, ak u neho aj vlani pracoval, vystaví len doklad o zrazených preddavkoch na zdravotné poistenie, o doklad treba požiadať na určenom tlačive Žiadosť 2010. Je potrebné urobiť tak už dnes, keďže termín je do 7. februára,” pokračuje Balážová.

Nič sa však nestane, ak to bude aj neskôr. „Zamestnávateľ je povinný do 15 kalendárnych dní, odkedy ste mu žiadosť doručili, vystaviť doklad o výške zrazených a odvedených preddavkov.“

Slobodné povolania

Umelci alebo novinári sa mohli rozhodnúť, či budú považovaní za samostatne zárobkovo činné osoby, ak dali vlani čestné vyhlásenie, že mali pravidelné príjmy. Alebo sa zaregistrovali vo svojej zdravotnej poisťovni ako samoplatitelia, ak za nich vlani neplatil poistné zamestnávateľ alebo štát. Ak bola taká osoba aj zamestnaná, požiada zamestnávateľa o doklad o zrazených preddavkoch na zdravotné poistenie a vykoná si sama ročné zúčtovanie zdravotného poistenia.

„Samoplatiteľ má povinnosť podať si zúčtovanie sám, ak bol v minulom roku takto registrovaný v zdravotnej poisťovni a všetky jeho minuloročné hrubé príjmy zo závislej činnosti alebo aj podnikania presiahli 2 479,20 eura,“ vraví Balážová.

Do úvahy sa neberú, a teda do vymeriavacieho základu sa nezahŕňajú tzv. vyňaté príjmy – z činnosti osobného asistenta; z prenájmu; príjmy, z ktorých sa vyberá daň zrážkou, okrem príjmu zo závislej činnosti, pri ktorom sa neuplatňujú nezdaniteľné časti základu dane a daňový bonus podľa osobitného predpisu, príjmy z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru u vymedzených osôb, za ktoré je platiteľ štát.

Evidovaní aj na úrade práce

Sú situácie, že niekto bol vlani prepustený, zaevidoval sa na úrade práce a potom si našiel nové zamestnanie. Dôležité je zistiť, či jeho príjmy neboli kolísavé. Dôležité tiež je, či mal vlani aj nejaké príjmy zo živnosti alebo z výkonu iných profesií, napríklad ako znalec, z autorských zmlúv, príkazných zmlúv. Pokiaľ by také príjmy vlani nemal alebo by ich aj mal, ale nepresiahli by úhrn minimálnych základov samoplatiteľa za toto obdobie, tak by nemala táto osoba ani povinnosť robiť ročné zúčtovanie. To preto, lebo nemala ani kolísavé príjmy a ani žiadne, ktoré by presiahli mesačnú hranicu 2 169,09 eura.

debata chyba