Lekárne nebudú môcť ponúkať zľavy

Poslanecký návrh mal do novely zákona o zdravotných poisťovniach vniesť aj vernostné bonusy v lekárňach. Práve tie však kritizoval prezident, a tak ešte v decembri vrátil zákon na opätovné prerokovanie.

15.02.2011 09:54
lieky
Ilustračné foto
debata

Tento pozmeňovací návrh sa nepozdával ani Slovenskej lekárnickej komore, ktorá v zľavách videla lobing veľkých spoločností a likvidáciu malých lekární. „Ak by návrh prešiel, vznikla by aj reálna hrozba poklesu dostupnosti zásobovania liekmi,“ konštatovala komora vo svojom stanovisku.

„Návrh poslanca Novotného obsahoval množstvo terminologických nepresností a chýb. Navyše samotná podstata návrhu, legalizácia bonusových systémov v zdravotníckych zariadeniach, bola z odborného hľadiska neprijateľná a nebola podložená ani jednou dopadovou štúdiou,“ vraví liekový analytik Peter Stanko z Nezávislého liekového inštitútu. Naopak, publikované odborné štúdie zo zahraničných zdrojov poukazujú na nebezpečnosť zavádzania uvedených prvkov do praxe. Podľa neho má doplatok na lieky svoj význam. „Predovšetkým ide o dôležitý nástroj brániaci nadspotrebe liekov. Zákon zakazuje bonusy na lieky aj z toho dôvodu, aby nebol v pacientovi klamlivo vyvolaný dojem, že čím viac liekov a výživových doplnkov nakúpi, tým to bude pre neho výhodnejšie,“ vraví. Lieky aj výživové doplnky totiž obsahujú biologicky aktívne látky, ktorých nadužívanie môže ohrozovať zdravie.

„Výšku doplatkov pri všetkých liekoch reguluje štát. Pokiaľ existuje priestor na ich zníženie, ministerstvo zdravotníctva by tak malo urobiť plošne. Súčasný stav však aj podľa nedávnej správy OECD poukazuje na to, že doplatky na lieky sú na Slovensku na príliš nízkej úrovni, čo je jednou z príčin zvyšovania spotreby liekov,“ konštatuje Stanko.

Niektoré lekárne však napriek tomu ponúkajú vernostný program. V súčasnosti však môžu poskytovať zľavy iba na voľnopredajné lieky, ale nie na lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky, ktoré predpíše lekár. Ministerstvo však pripravuje zmenu. „Chceme podporovať takú hospodársku súťaž, ktorá je v prospech pacientov. Práve preto predloží ministerstvo svoj vlastný návrh tzv. vernostného systému, ktorý bude čoskoro v medzirezortnom pripomienkovom konaní v zákone 140/1998 Z. z. o lieku s predpokladanou účinnosťou od 1. októbra,“ približuje zámer rezortu jeho hovorkyňa Katarína Zollerová.

Čo hovorí zákon o zľavách v lekárňach

  • Držiteľ povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti nesmie poskytovať ani prijímať zľavy a rabaty v naturáliách.
  • Ten, kto môže poskytovať lekárenskú starostlivosť, nesmie sám alebo prostredníctvom iných osôb pacientovi poskytovať, ponúkať alebo sľúbiť v súvislosti s liekom, ktorého výdaj je viazaný na lekársky predpis, dietetickej potraviny, ktorej výdaj je viazaný na lekársky predpis, alebo zdravotníckej pomôcky, ktorej výdaj je viazaný na lekársky poukaz, peňažné plnenia alebo nepeňažné plnenia, výhody alebo dary majetkovej či nemajetkovej povahy.
debata chyba