Bude nová valorizácia dôchodkov spravodlivejšia?

Na dôchodcov čakajú zmeny. Najprv od januára 2011, tie sa budú predbežne týkať len predčasných dôchodcov, ktorí sa budú musieť rozhodnúť medzi poberaním dôchodku a prácou, zmeny od januára 2012 sa však už dotknú všetkých.

28.09.2010 15:19
dôchodok, dôchodca, dôchodky, penzia, penzisti,... Foto:
Pevná suma, o ktorú majú každoročne rásť penzie, má závisieť od medziročnej infl ácie za prvý polrok predchádzajúceho roka.
debata

Od tohto dátumu by už totiž mali dôchodky rásť pomalšie ako doteraz. Po novom by dôchodcovia mohli prísť oproti súčasnému systému mesačne až o niekoľko eur. Dôvodom je zmena valorizačného mechanizmu. Čo to bude v praxi znamenať? Dôchodky sa nebudú zvyšovať podľa rastu spotrebiteľských cien a priemernej mzdy, ale o pevnú sumu.

„Zmenu výpočtu valorizácie dôchodkov, ktorú prináša novela zákona o sociálnom poistení, navrhlo ministerstvo práce preto, aby pomohlo dôchodcom s najnižšími penziami zavedením solidárnejšieho spôsobu valorizácie,“ hovorí Slavomíra Sélešová, hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. „Ten zároveň spomalí roztváranie nožníc medzi starodôchodcami a novopriznanými dôchodkami. Samozrejme to prinesie aj úsporu Sociálnej poisťovni. Už v roku 2012 by to malo byť približne 178 miliónov eur,“ dodala.

Pevná suma, o ktorú majú každoročne rásť penzie, má pritom závisieť od medziročnej infl ácie vykázanej Štatistickým úradom SR za prvý polrok predchádzajúceho roka a od výšky priemerného starobného dôchodku k 30. júnu predošlého roka. O takto vypočítanú pevnú sumu sa majú zvyšovať starobné, predčasné starobné, sociálne a invalidné dôchodky. Vdovské a vdovecké penzie sa majú upravovať smerom nahor o 60 percent takto vypočítanej pevnej sumy a sirotské dôchodky o 40 percent zo sumy, o ktorú sa zvýšia starobné dôchodky.

So spôsobom valorizácie nesúhlasí Konfederácia odborových zväzov. Tvrdí, že to bude znamenať sústavné znižovanie dôchodkov v porovnaní s aktuálnou úrovňou miezd a tým aj ďalšie znižovanie kúpyschopnosti občanov v postproduktív­nom veku.

Názory sa rôznia

„Zvyšovanie dôchodkov iba o mieru infl ácie vypočítanú zo sumy priemerného starobného dôchodku spôsobí plošné znižovanie dôchodkov pre všetkých. Ani najnižšie dôchodky po valorizácii nedosiahnu takú sumu, akú by dosiahli pri zachovaní súčasného modelu valorizácie,“ píše sa v ich stanovisku.

Dosah nižšej valorizácie by podľa odborárov počas niekoľkých rokov mohol spôsobiť, že budeme mať čoraz viac veľmi chudobných dôchodcov. „Spochybnili sme tento mechanizmus valorizácie dôchodkov. Nie sme proti, aby sa valorizovalo o pevnú sumu, ale navrhnutý systém valorizácie len o infl áciu a priemerný dôchodok podľa našich prepočtov znamená zníženie penzií,“ povedal pre agentúru SITA viceprezident Konfederácie odborových zväzov Vladimír Mojš.

Inak to však vidí Radovan Ďurana, analytik INESS. „Opatrenie treba vnímať v kontexte obrovského defi citu Sociálnej poisťovne, ktorý v tomto roku presiahne 800 miliónov eur, a zároveň vysokého odvodového zaťaženia, ktoré na Slovensku bráni tvorbe nových pracovných miest,“ hovorí.

Podľa neho zmena valorizácie na inflačné zhodnocovanie je jedným z nástrojov zastavenia roztvárajúcich sa nožníc medzi výdavkami a príjmami.

„Starodôchodcovia, ktorí majú obyčajne nižšie dôchodky, si vďaka novej úprave polepšia. Nová valorizácia zachová kúpnu silu priemerných dôchodkov, bude zvyšovať kúpnu silu podpriemerných dôchodkov a povedie v budúcnosti k miernemu poklesu kúpnej sily nadpriemerných dôchodkov. Na strane príjmov poisťovne zase ministerstvo rozširuje vymeriavací základ, z ktorého sa budú platiť odvody do Sociálnej poisťovne,“ dodal.

So zmenami vo valorizácii súhlasí aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení. „Prvý pilier je neudržateľný a tieto opatrenia sú nevyhnutné. Sú aj iné spôsoby, ktoré by možno boli lepšie, ale rešpektujeme to,“ povedal jej viceprezident Rastislav Machunka. Aj napriek tomu by bolo podľa nich efektívnejšie zvýšenie dôchodkového veku.

Pevná suma z inflácie aj mzdy

To, že zjednotenie sumy pri valorizácii dôchodkov je správny krok, si myslí aj Igor Fabián, podpredseda Jednoty dôchodcov Slovenska. „Usilovali sme o to aj my v Jednote dôchodcov, pretože nožnice medzi starodôchodcami a novými dôchodcami boli čoraz väčšie,“ vraví. Otázne však podľa neho je, akým spôsobom bude valorizácia vypočítaná. „Pevná suma je v súlade s našou agendou. O ostatnom je ťažko teraz hovoriť, pretože sa to mení každú chvíľu, s ministrom stále rokujeme. My totiž žiadame, aby bola valorizácia napojená aj na zvyšovanie miezd. Najmä z toho dôvodu, že mzdy u nás sú možno na úrovni približne 60 percent Európskej únie, ceny však máme na úrovni deväťdesiatich percent, čo znamená, že infl ácia bude rásť pomalšie ako mzdy.“

Trvajú na tom, aby bola valorizácia napojená aj na mzdy. „Medzinárodná organizácia práce hovorí o tom, že dôchodky by nemali klesnúť pod 45 percent priemernej mzdy v hospodárstve. A ak by sme valorizovali dôchodky iba o výšku infl ácie, klesli by sme pod 40 percent, a to by bolo neúnosné,“ konštatuje Fabián.

Mzdy totiž rastú rýchlejšie ako infl ácia, ktorú navyše môže štát ovplyvňovať. „Keď bude štát brzdiť infl áciu, bude brzdiť aj valorizáciu dôchodkov. To už nie je správne, pretože zvýšenie infl ácie ešte neznamená, že spotrebný kôš dôchodcov, ktorý tu máme, nebude rásť,“ dodal.

Zlý stav Sociálnej poisťovne

Minister Mihál však na obranu návrhu poukázal na zlý stav Sociálnej poisťovne. „Mohli sme napríklad upravovať dôchodkový vek, zrušiť vianočný príspevok k dôchodku, ale to sme neurobili,“ konštatoval. „Navrhovaný spôsob valorizácie je správny a sociálne spravodlivý,“ do­dal.

Ak by napríklad platil tento návrh zákona už od januára 2011, všetci starobní dôchodcovia bez ohľadu na výšku penzie by dostali pridané 2,82 eura, vdovy a vdovci len 60 percent tejto sumy, teda 1,7 eura, a siroty 40 percent, čo je len 1,13 eura.

„Znamenalo by to pre dôchodcov katastrofu. Vláda totiž chystá ďalšie úsporné opatrenia, a tak by dôchodcovia mali sotva na pokrytie životných nákladov,“ zdôrazňuje Ľuboš Pavelka z Ekonomickej univerzity.

Ako by vzrástli penzie podľa novej valorizácie
Výška dôchodku dnes Po valorizácii  

od januára 2011 o 1,8% * .[fs11] | Ak by vzrástol o 2,82 eura,
ako navrhuje rezort práce ** .[fs11] |

185 188,33 187,82
305 310,49 307,82
350 356,30 352,82
465 473,37 467,82
545 554,81 547,82
565 575,17 567,82
640 651,52 642,82
730 743,14 732,82
755 768,59 757,82
850 865,30 852,82
nad 1 000 1 018,00 1 002,82
* SUMA 1,8 PERCENTA JE VYPOČÍTANÁ AKO PRIEMER Z RASTU PRIEMERNÝCH MIEZD V HOSPODÁRSTVE (2,8 %) A Z INFLÁCIE (0,8 %), KTORÉ UVIEDOL ŠTATISTICKÝ ÚRAD.    

** SUMA 2,82 EURA JE TÁ, O KTORÚ SA ZVÝŠI PRIEMERNÝ STAROBNÝ DÔCHODOK VYPLÁCANÝ K 30. JÚNU 2010 (351,72 EURA), AK BY SA MAL VALORIZOVAŤ LEN O INFLÁCIU (0,8 %). O TAKTO VYPOČÍTANÚ PEVNÚ SUMU PLÁNUJE MINISTERSTVO PRÁCE OD ROKU 2012 VALORIZOVAŤ VŠETKY STAROBNÉ DÔCHODKY. .[bc4 fs10 tal]{valign:top} |||

debata chyba