Zažijú domácnosti Vianoce na dlh?

Napriek ťažkým časom si domácnosti tento rok požičiavajú stále viac peňazí na kúpu elektroniky, zariadenia do bytu či auta. Ľudia v doterajšej časti roka stavili viac na cenové akcie bánk. Je však otázne, či bude záujem o úvery pokračovať aj pred Vianocami. Kým banky tvrdia, že pôjde o tradičný vrchol roka, odborníci upozorňujú, že priestor na pôžičky sa v čase krízy vyčerpáva.

19.11.2012 20:00 , aktualizované: 20.11.2012 08:00
Eshop - vianoce
debata (14)

Priemerne totiž každý Slovák vrátane narodených detí finančným domom dlhuje niečo nad 3 358 eur. Podľa analytika zameraného na vývoj predaja v obchodných centrách je táto suma už príliš vysoká na nízke slovenské platy.

„Ľudia viac začínajú vnímať svoje možnosti splácania úverov a na tohtoročné vianočné sviatky si už nebudú brať toľko pôžičiek ako v minulosti,“ myslí si Ľubomír Drahovský z prieskumnej agentúry Terno. To sa prejaví hlavne na nižšom nakupovaní spotrebnej elektroniky, nábytku či iného vybavenia domácnosti. „Čo sa týka potravín, pri nich nepredpokladám šetrenie,“ uzavrel Drahovský.

Spotrebiteľské úvery pre domácnosti zatiaľ dosiahli takmer v každom mesiaci tohto roku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka viac ako desaťpercentný ras­t.

„Miera zadlženia obyvateľstva na Slovensku dosahuje približne 26 percent hrubého domáceho produktu, čo je menej ako polovica priemeru eurozóny. Priestor na rast a dobiehanie úrovne eurozóny tu je, čo vidieť aj na záujme ľudí o spotrebné úvery a ich rast,“ vysvetľuje správanie ľudí Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne.

Banky na blížiace sa Vianoce reagujú rôznymi akciami. „Do 24. decembra ponúkame bezúročnú pôžičku vo výške 200 eur na pol roka. Klient nám tak mesačným splácaním vráti to, čo si od nás požičal, čiže 200 eur,“ povedal Martin Krajniak hovorca Raiffeisen Bank. Pri mesačnej splátke 33,34 eur klient nakoniec predsa len po pol roku zaplatí banke o štyri centy viac, ako si od nej požičal. Tieto peniaze finančný dom klientovi spätne vráti. Na vybavenie pôžičky si v banke netreba zriaďovať účet. Úver sa prakticky zamieta len ľuďom, ktorí v registri dlžníkov vyskočia ako neplatiči úverov.

Aj ostatné banky prichádzajú s rôznymi akciami zameranými na prilákanie klientov. „Najväčší záujem o spotrebné úvery zaznamenávame na konci októbra a v novembri, keď okrem financovania bežných potrieb ľudia intenzívne riešia aj výdavky spojené s Vianocami,“ povedal Ján Ondráš, vedúci oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne. Najväčšia banka poskytla vlani v novembri viac ako 10-tisíc spotrebných úverov v celkovom objeme vyše 41 miliónov eur.

„To je v porovnaní s bežnými mesiacmi nárast viac ako o tretinu,“ dodal Ondráš. V Slovenskej sporiteľni najvýhodnejšie pôžičky dostanú ľudia s otvoreným účtom, na ktorý si pravidelne posielajú svoj mesačný príjem.

Svoju tohtoročnú stratégiu na poskytovanie hlavne spotrebných úverov zameriava aj VÚB banka. „Až do konca roka poskytujeme všetky flexipôžičky bez poplatku za poskytnutie pôžičky, vedenie úverového účtu a darček v hodnote od 15 do 200 eur v závislosti od výšky úveru,“ povedala Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. Tatra banka zas zaplatí prvú splátku pôžičky za klientov, ktorí požiadajú o bezúčelový úver do Vianoc a do 28. decembra stihnú uzavrieť zmluvu. UniCredit Bank ponúka jednotnú úrokovú sadzbu pre všetkých ľudí, ktorí plnia podmienky pre poskytnutie úveru.

„Úrokovú sadzbu sme znížili na 10,99 percenta ročne a pre všetkých klientov platí rovnako,“ povedala Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank Slovakia. Poštová banka ponúka ľuďom k pôžičke zakúpenie elektrospotrebičov v cene už od jedného eura.

Slovákom v raste zadlženia zatiaľ nebráni ani fakt, že platia najvyššie úroky z krajín používajúcich spoločnú menu euro. Na porovnanie, podľa štatistík Európskej centrálnej banky je priemerný úrok za spotrebný úver splatný v rozmedzí od jedného do piatich rokov v Rakúsku na úrovni 3,94 percenta, kým na Slovensku je to 15,57 percenta.

„V prvom rade treba povedať, že aj úročenie rakúskych štátnych dlhopisov je nižšie ako slovenských štátnych dlhopisov. Úročenie 5-ročného rakúskeho je 0,6 percenta, pričom slovenského 2,1 percenta,“ povedal Juraj Valachy, analytik Tatra banky.

V ekonomike väčšinou platí, že čím nižšie úročenie majú štátne dlhopisy, tým nižšie úroky platia ľudia za pôžičky v bankách. Slovenské banky sú aj pre vysoké úroky na rozdiel od tých rakúskych zdravé a aj preto ich vraj nemusí zachraňovať štát. Slováci viac za pôžičky zaplatia aj pre nižšie príjmy a väčšie riziko nesplácania ako v iných krajinách používajúcich menu euro.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba