Za mínus na účte sa platí úrok takmer 20 percent

Väčšina bánk ponúka klientom možnosť ísť na účte do mínusu. Povolené prečerpanie predstavuje finančnú rezervu, ktorú klient môže využiť v prípade, že bude náhle potrebovať peniaze.

02.11.2012 06:30
peniaze, splátka, úver, plat, výplata Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Ak klientovi chodí aspoň niekoľko mesiacov na účet výplata, nemusí pri žiadosti o povolené prečerpanie vôbec dokladovať svoj príjem. O akú sumu môže ísť klient na účte do mínusu, určí banka na základe obratov na účte. Čím viac zarába, tým vyššiu sumu si môže požičať. „Obvyklá suma, ktorá je klientom poskytovaná, sa pohybuje vo výške dvoj– až trojnásobku klientovho príjmu,“ vraví hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová.

Niektoré banky sprístupňujú svojim klientom povolené prečerpanie bez toho, aby o to museli žiadať. „Povolené prečerpanie je klientom automaticky prideľované po pol roku od zriadenia balíka služieb Tatra Personal a následne je priebežne automaticky prehodnocované,“ povedala hovorkyňa Tatra banky Marína Smolková. Klienti si môžu výšku povoleného prečerpania pozrieť cez internet banking. Zároveň tu môžu požiadať o zmenu voliteľného prečerpania alebo si ho aj úplne zrušiť.

Výhodou povoleného prečerpania je, že ak ho klient v skutočnosti nevyužije, neplatí žiadne úroky ani poplatky. „Klient platí úroky len vtedy, keď prečerpanie čerpá a len zo sumy, ktorú čerpá. V prípade ak prečerpanie nevyužíva, nič zaň neplatí,“ tvrdí Eliášová. Úrok sa platí vždy len za tie dni, počas ktorých je klient na účte v mínuse. Ak by zaplatil splátku hypotéky a banke by dlhoval 200 eur a po troch dňoch mu príde výplata a bude na účte znovu v pluse, zaplatí úrok len za tieto tri dni.

Banky si v porovnaní so spotrebnými úvermi pýtajú pri povolenom prečerpaní vyššie úrokové sadzby. Klienti tak doplácajú na to, že majú úver kedykoľvek k dispozícii. Tri najväčšie banky si pri povolenom prečerpaní účtujú ročný úrok vo výške 18,9 percenta.

Alternatívou k povolenému prečerpaniu môžu byť kreditné karty. Každá kreditná karta má bezúročné obdobie. Dĺžka bezúročného obdobia sa pohybuje od 40 do 55 dní. Ak dlžník vráti požičané peniaze do stanoveného dátumu, nezaplatí žiaden úrok. Kto nevráti všetky peniaze do konca bezúročného obdobia, zaplatí úrok, ktorého výška sa v súčasnosti vo väčšine bánk pohybuje okolo dvadsiatich percent. Nevýhodou kreditných kariet je, že väčšina bánk si za ne pýta ročný poplatok, ktorý pri základných kartách presahuje desať eur. Klient tak zaplatí aj vtedy, ak kartu vôbec nepoužije.

Aký ročný úrok si banky pýtajú za povolené prečerpanie na účte

Slovenská sporiteľňa 18,9 %
VÚB banka 18,9 %
Tatra banka 18,9 %
ČSOB 16,9 %
Poštová banka 20,9 %*
OTP Banka 15,5 %
Prima banka 19,9 %
Volksbank 17,9 %
Zuno 16,9 %*
mBank 17,9 %

*V Poštovej banke sa po splnení podmienok môže úroková sadzba znížiť na 16,9 percenta. Klienti Zuno, ktorí využívajú Účet Plus, môžu využívať povolené prečerpanie do výšky sto eur bez úrokov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba