Čo si všímať pri žiadosti o úver

Nie je dôležité, čo banka sľúbi v reklame, ale čo je uvedené v našej zmluve.

31.10.2012 06:30
odvody, dane, mzda, dotazník, podpis, účet,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Výšku skutočnej úrokovej sadzby. Nie je dôležitý úrok, ktorý banka sľubuje v reklame, ale ten, ktorý má klient reálne uvedený vo svojej zmluve.
  • Poplatky. Banky si väčšinou účtujú poplatok za poskytnutie úveru, ktorý sa pohybuje okolo dvoch percent z poskytnutej sumy, a mesačný poplatok za vedenie úverového účtu či správu úveru. V rámci akcie môžu jeden alebo obidva poplatky žiadateľovi odpustiť.
  • Ročnú percentuálnu mieru nákladov. Všetky úroky, ale aj poplatky v sebe obsahuje ročná percentuálna miera nákladov.
  • Rovnaké parametre úveru. Porovnávať by sme mali úvery v rovnakej výške a s rovnakou dobou splatnosti.
  • Možnosť zníženia úroku. V niektorých bankách sa úroková sadzba odvíja od výšky požičanej sumy. Môže sa preto stať, že ak by si žiadateľ požičal o pár desiatok eur viac, jeho úroková sadzba by bola nižšia a banke by celkovo zaplatil na úrokoch menej. Preto je dobré si zistiť, či si možno znížiť úrok.
  • Predčasné splatenie. Aj keď medzi bankami nie sú veľké rozdiely v poplatkoch za predčasné splatenie úveru, niektoré z nich ponúkajú ako lákadlo možnosť splatiť úver skôr bezplatne. Podľa zákona si môžu pýtať poplatok maximálne vo výške jedného percenta z mimoriadnej splátky, ak je zostatková splatnosť úveru dlhšia ako rok, a pol percenta, ak je splatnosť úveru kratšia ako rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba