Banky posielajú vlády na nebanky

Slovenské finančné domy musia neustále vysvetľovať takmer najvyššie úroky v eurozóne, aj keď na domácom trhu sú spotrebné úroky od bánk šesťkrát lacnejšie v porovnaní s tými od nebankoviek. Napriek tomu sa boj politikov sústreďuje hlavne na regulovanie bankových poplatkov či znižovanie úrokov pri hypotékach a spotrebných úveroch.

03.10.2012 20:00 , aktualizované: 04.10.2012 08:00
Euro, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (17)

Na problémy s nebankovkami plánuje vládu v otvorenom liste upozorniť banková ombudsmaka Eva Černá.

„Naposledy som napríklad riešila prípad dôchodkyne. Tá sa problémy so splácaním bankového úveru rozhodla vyriešiť viacerými menšími pôžičkami od nebankových subjektov. Nakoniec sa to skončilo tak, že mala pôžičky od dvadsiatich rôznych subjektov,“ hovorí banková ombudsmanka Eva Černá.

So splácaním dlžôb nakoniec pomohli nešťastnej dôchodkyni deti. „So všetkými spoločnosťami sme dokázali dohodnúť splátkový kalendár. Ak by pani riešila svoj problém hneď na začiatku priamo s bankou, mohla si vybaviť napríklad zníženie splátok a celý problém nemusel vôbec nastať,“ dodala Černá.

Pre banky je znižovanie splátok prijateľným riešením z toho dôvodu, že zároveň predlžujú aj dobu splatnosti úveru a v konečnom dôsledku tak klient zaplatí viac ako pri kratšej dobe splatnosti.

Ak napríklad človek s čistým príjmom štyristo eur si potrebuje požičať sedemsto eur, celý úver dokáže splatiť za 15 mesiacov. Ak sa rozhodne pre VÚB banku, ročná percentuálna miera nákladov bude na úrovni 11,46 percenta, kým v spoločnosti Provident je úrok po započítaní všetkých poplatkov na úrovni 70,38 percenta. Banke tak klient musí nakoniec vrátiť o 190 eur menej ako nebankovke.

„Priemerne si od nás ľudia požičiavajú 380 eur so splatnosťou 60 týždňov,“ hovorí Diana Priechodská Brodnianska, hovorkyňa Provident Financial.

Týždenná splátka klienta spoločnosti je tak 8,52 eura. „Splátky teda nie sú také veľké, aby ich ľudia nedokázali splatiť,“ dodáva Brodnianska. Klienti maximálny úver 1 500 eur od spoločnosti dostanú len vtedy, ak v minulosti už dokázali bez problémov splatiť menšiu pôžičku.

„Cena nie je jedinou vlastnosťou produktu. To platí pri akomkoľvek produkte alebo službe,“ hovorí Juraj Mahut, výkonný tajomník Asociácie organizácií splátkového predaja. Nebankovky sa totiž špecializujú práve na pôžičky pre ľudí, ktorých odmietli v bankách a často sú pre klientov jedinou reálnou možnosťou, ako sa dostať k potrebnej sume.

Na trhu však existujú aj nebankové spoločnosti konkurujúce výškou úroku samotným bankám. „Ako príklad môžeme uviesť úverový produkt Pôžička Cetelem, ktorého priemerná úroková sadzba sa pohybuje okolo 13,5 %, pričom neúčtujeme klientovi žiadne ďalšie poplatky,“ uzavrela Andrea Trebuľová, hovorkyňa Cetelem Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba