Hypotéky sú za menej ako päť percent, spotrebné úvery za 14 percent

Podiel zlyhaných úverov na celkových úveroch poskytnutých domácnostiam sa ku koncu júna zmierne znížil v porovnaní s koncom marca, a to o 0,2 percentuálneho bodu na 4,5 %. Ako ďalej uviedla Národná banka Slovenska, pokles v rámci úverov na bývanie bol o 0,1 bodu na 2,9 %. Pri spotrebiteľských úveroch to bolo zníženie o 0,5 bodu na 8,5 %.

25.09.2012 13:51
percento, úrok, výnos, hypotéka, úver,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prefinancovanie bývania má podľa centrálnej banky výraznú preferenciu pri dopyte po úveroch. Priemerná ročná úroková miera úverov na bývanie v medziročnom porovnaní v druhom kvartáli mierne klesla o 0,1 % na 4,7 %. V rámci jednotlivých typov úverov na bývanie výraznejšie kleslo úročenie medziúverov od stavebných sporiteľní. Úročenie stavebných úverov zostalo bez zmeny na priemernej hodnote 4,8 %. Na rovnakej hodnote 4,8 % zostalo aj úročenie iných úverov na nehnuteľnosti. Priemerné úročenie hypotekárnych úverov mierne vzrástlo o 0,1 % na 5,1 %.

Výška ročnej percentuálnej miery nákladov spojená s úvermi poskytnutými domácnostiam prevyšuje samotné úročenie týchto úverov. V medziročnom porovnaní v druhom kvartáli napriek miernemu poklesu úročenia úverov na bývanie priemerná výška RPMN vzrástla o 0,2 % na 5,4 %. Zmena RPMN spojená so spotrebiteľskými úvermi mala podľa národnej banky iný trend. Priemerné úročenie spotrebiteľských úverov v medziročnom porovnaní kleslo o 0,2 % na 14 %.

debata chyba