Dve banky núkajú úver bez úrokov. Je naozaj výhodný?

Ideálna pôžička pre dlžníka už je na trhu. Pri nej človek vráti iba toľko, koľko si požičal. Ale iba v prípade, že si potrebuje požičať jednu z troch konkrétnych súm a splácať bude presne 20 mesiacov. V ponuke bánk je už nejaký čas aj bezúročná pôžička, no za ňu treba zaplatiť, a samozrejme, viac či menej drahé spotrebné úvery.

22.02.2017 13:29
manželia, úver, dane, kalkulačka, rodina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Už dlhšie ponúka úver bez úrokov mBank. Klienti však musia zaplatiť poplatok za poskytnutie úveru vo výške dvoch percent z požičanej sumy. Maximálne si takto môžu požičať 1 500 eur, v takom prípade na poplatku zaplatia 30 eur. Splatnosť úveru je 12 mesiacov. Bez úrokov však môže získať každý záujemca len svoj prvý úver v mBank. Bežne pritom ponúka úvery s úrokom 9,9 percenta. Ak si niekto zoberie akciový úver vo výške 1 500 eur, banke zaplatí navyše 30 eur. V prípade, že si zoberie klasický úver s úrokom 9,9 percenta na jeden rok, zaplatí navyše 125 eur.

Nedávno prišla s ponukou bezúročných úverov aj Poštová banka. Tá si na rozdiel od mBank nepýta žiaden poplatok. To znamená, že klient vráti banke presne rovnakú sumu, akú si požičal. Požičať si takto možno 600, 800 alebo 1 000 eur a splatnosť úveru je 20 mesiacov. Bežne pritom Poštová banka núka úvery s úrokom 6,5 percenta. Napríklad ak by si niekto s týmto úrokom požičal tisíc eur na 20 mesiacov, bude mesačne platiť splátku 52,89 eura. V prípade, že si vezme bezúročný úver, bude platiť 50 eur mesačne. Pri akciovom úvere tak ušetrí takmer 58 eur.

„Pre žiadateľov o úver do 1 000 eur je výhodnejšia Poštová banka. A to aj pri kratších lehotách splácania a aj pri nižších pôžičkách než je 600 eur. Za požičané peniaze dlžník neplatí, splácať môže najprv zo sumy, ktorú nespotrebuje, a zároveň dlhšia splatnosť znamená dostupnejšiu splátku. Pre žiadateľov o úver nad 1 000 eur je výhodnejšia mBank,“ vraví analytik portálu Finančná hitparáda Pavel Škriniar.

Klienti, ktorí si vyberajú spotrebný úver a nevyhovuje im bezúročná pôžička od mBank alebo Poštovej banky, by sa podľa Škriniara mali zamerať na to, aby získali úrok nižší ako 9,9 percenta. To je totiž priemerná úroková sadzba bankových pôžičiek pre bežného klienta. „Úroková sadzba však nie je všetko. Niektoré banky nepožičiavajú zadarmo a pýtajú si za pôžičku okrem úroku aj poplatok. Ak si už banka účtuje poplatok, tak vo výške 0,5 až 5 % z poskytnutých peňazí. Pôžičky s poplatkom za ich poskytnutie patria v rámci porovnania všetkých pôžičiek k tým drahším,“ povedal Škriniar.

Záujemca o pôžičku by mal podľa analytika Finančnej hitparády svoju pozornosť upriamiť skôr na celkovú preplatenosť. „Tá sa pri ročných úveroch pohybuje medzi 3,6 až 9,7 %, teda z každých požičaných sto eur treba vrátiť o 3,60 až 9,70 eura viac. Pri päťročných je preplatenosť v rozpätí 17,4 až 41,3 %, teda z každých požičaných 100 eur dlžník vráti o 17,4 až 41,3 eur navyše. Tieto vysoké rozdiely upozorňujú, že je naozaj dôležité pozorne porovnávať pôžičky a neprijímať automaticky hneď prvú ponuku.“

Rozdiely v pôžičkách nie sú iba v úrokových sadzbách či poplatkoch. Parametre pôžičiek môže mať banka nastavené tak, aby sa človeku zdali na prvý pohľad výhodné, v skutočnosti to však tak nemusí byť. „Napríklad banka neumožní splácať kratšie ako dva roky. To spraví splátku síce nižšou, no zároveň zvýši preplatenosť. Alebo banka stanoví minimálnu výšku pôžičky, čím sa človek môže zadlžiť viac, než potrebuje. Obmedzenia sú aj pri predčasnom splácaní pôžičky. Ide totiž o porušenie podmienok na získanie výhodnejšej úrokovej sadzby. Mimoriadna splátka namiesto zlacnenia úveru ho teda zdraží,“ hovorí Škriniar.

Porovnanie spotrebných úveroch pre bežných klientov

  • Minimálna výška úveru 200 eur
  • Maximálna výška úveru 30 000 eur
  • Minimálna splatnosť 6 mesiacov
  • Maximálna splatnosť 96 mesiacov
  • Minimálna úroková sadzba 0 %
  • Maximálna úroková sadzba 17,4 %
  • Minimálne RPMN 0 % (akcia)
  • Maximálne RPMN 19,29 %

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spotrebný úver #mBank #Poštová banka