Lacné úvery? Banky požičiavajú aj za 20 percent

Úvery na bývanie sú najlacnejšie v histórii. Klienti si v súčasnosti berú hypotéky aj s úrokom nižším ako dve percentá. Výrazne zlacneli aj spotrebné úvery a zobrať si pôžičku možno aj za menej ako sedem percent. Niektoré úvery si však naďalej držia svoju cenu. Kto chce využiť povolené prečerpanie na účte, musí vo väčšine bánk rátať s úrokom okolo 20 percent.

22.06.2016 12:41
úver, šmejdi, Foto:
Ilustračné foto.
debata (18)

Tri najväčšie banky účtujú klientom za povolené prečerpanie ročný úrok vo výške 18,9 percenta. Banky výšku úroku väčšinou nemenili už roky a zmenu v najbližšom období ani neplánujú. „Úrokové sadzby na povolenom prečerpaní si dlhodobo držia veľmi stabilnú úroveň na trhu aj u nás. Povaha tohto produktu, rizikovosť a jeho dostupnosť je úplne iná a preto jeho cena nie je zrovnateľná s úrokovými sadzbami úverov na bývanie, resp. spotrebných úverov,“ tvrdí hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Ako jediná z oslovených bánk však pripustila, že v rámci zmien produktov môže prísť aj k zmene ceny povoleného prečerpania.

Najvyšší úrok na trhu ponúka v súčasnosti Poštová banka. Klienti tu za možnosť ísť na účte do mínusu zaplatia základný úrok vo výške 20,9 percenta ročne. Banka však umožňuje znížiť tento úrok až na 16,9 percenta. Klientom dáva štyri podmienky a za splnenie každej z nich im úrok klesne o jeden percentuálny bod. O jedno percento sa zníži úrok ľuďom, ktorí majú účet v Poštovej banke viac ako 5 rokov, ďalšie percento k dobru získajú klienti, ktorí mesačne zrealizujú aspoň 10 transakcií kartou. O percento sa úrok zníži aj tým, ktorí sú v mínuse na účte viac ako 500 eur a takisto ľuďom, ktorí mesačne uskutočnia aspoň tri platby prostredníctvom inkasa.

Naopak najlacnejšie si možno požičať v mBank. Úrok 12,9 percenta je však určený len pre klientov, ktorí si zvolia povolené prečerpanie vyššie ako 8 800 eur. Klienti, ktorí majú nastavenú možnosť ísť do mínusu do výšky 2 599 eur, musia počítať s úrokom 17,9 percenta.

Banky často obhajujú vysoké úroky tým, že klienti si veľakrát takto požičiavajú nízke sumy na pár dní a preto zaplatia na úroku len malé čiastky. Napríklad ak niekto pri úroku 19,5 percenta využije povolené prečerpanie na 7 dní, pričom si požičia 100 eur, zaplatí na úrokoch 0,38 eura.

Výrazne viac však zaplatia ľudia, ktorí povolené prečerpanie využívajú často, pričom si požičiavajú vyššie sumy na dlhšie obdobie. Ak si napríklad bude niekto potrebovať požičať zrazu 1 500 eur a bude v mínuse 20 dní, pri úroku 19,5 percenta zaplatí 16 eur. Môže sa pritom stať, že klient, ktorý raz využije povolené prečerpanie, pretože mu budú pred výplatou chýbať peniaze na nečakané výdavky, sa v nasledujúcich mesiacoch vždy bude dostávať na účte do mínusu. To znamená, že úrok bude platiť každý mesiac.

Ak má niekto nečakané vyššie výdavky, nemal by preto siahať po povolenom prečerpaní, ale mal by radšej využiť spotrebný úver. Napríklad 1 500 eur s dobou splatnosti jeden rok si možno vo viacerých bankách požičať s úrokom nižším ako 10 percent, pričom najlacnejšia ponuka v súčasnosti je vo výške 6,9 percenta. Pri tomto úroku dlžník banke zaplatí o 57 eur viac, ako si požičal. Klient má navyše istotu, že po roku úver splatí a nebude sa mu splácanie naťahovať dlhšie.

„Povolené prečerpanie na bežnom účte je pohodlná ale drahá pôžička. Tým, že je vždy k dispozícii netreba o ňu pravidelne žiadať. Menej pohodlné je vybavovanie spotrebiteľského úveru, no na druhej strane je to výrazne lacnejšie,“ tvrdí analytik portálu Finančná Hitparáda Pavol Škriniar. Mnoho ľudí, ktorí už majú vybavené povolené prečerpanie, tak po ňom automaticky siahnu, namiesto toho, aby v banke zažiadali o spotrebný úver.

V susednom Rakúsku, kde sa takisto platí eurom, sú úroky pri povolenom prečerpaní výrazne nižšie. Podľa porovnania portálu bankenrechner.at viacero rakúskych bánk v súčasnosti ponúka úrok nižší ako 10 percent. Najlacnejšie si pritom možno týmto spôsobom požičať v Hellobank a Easybank, kde klienti zaplatia 6,9 percenta. Erste Bank, ktorá patrí do Erste Group rovnako ako Slovenská sporiteľňa, na povolenom prečerpaní pýta úrok 12,75 percenta. Bank Austria, ktorá patrí do rovnakej skupiny ako slovenská UniCredit, zase požičiava s úrokom 7 percent.

Koľko zaplatíte za povolené prečerpanie na účte

Banka Úrok v % p.a.
Slovenská sporiteľňa 18,9
VÚB banka 18,9
Tatra banka 18,9
ČSOB 19,5
UniCredit Bank 14
Poštová banka 16,9 – 20,9*
Prima banka 19,9
OTP Banka 15,5
Sberbank 17,9
mBank 12,9 – 17,9**
Zuno 16,9

Pozn.:
*mBank: Úrok sa odvíja od limitu prečerpania, ktorý si klient vyberie. Pri limite povoleného prečerpania 200 až 2 599 eur je úrok 17,9 percenta, limit 2 600 až 4 599 eur – 15,9 %, limit 4 600 až 8 799 eur – 13,9 %, limit 8 800 až 12 000 eur – 12,9 %.

**Poštová banka: Základná výška úrokovej sadzby pre povolené prečerpanie je 20,90 % ročne, po splnení stanovených podmienok sa môže znížiť až na 16,90 %, vždy o 1 percentuálny bod za 1 splnenú podmienku: a) vlastníctvo osobného účtu klientom viac ako 5 rokov, b) mesačne realizovaných viac ako 10 platobných operácií platobnou kartou, c) výška čerpaného povoleného prečerpania je vyššia ako 500 eur, d) mesačne realizované minimálne 3 platobné operácie formou inkasa.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #povolené prečerpanie