Refinancovanie úverov pomôže upokojiť rodinný rozpočet

Mnoho klientov bánk, rovnako ako aj nebankových spoločností, sa často ocitá v situácii, keď spláca hypotéku, spotrebný úver, používa kreditnú kartu, a navyše platí mesačne za tovar kúpený na splátky. Mesačné splátky úverov sa však môžu vyšplhať do nezvládnuteľnej výšky a ohroziť tak finančné fungovanie rodiny.

25.11.2014 14:30
Peniaze, dôchodca, spotrebiteľ, úver, prepočet Foto:
Ilustračné foto.
debata

Z kolotoča splátok možno skúsiť vystúpiť pomocou konsolidácie pôžičiek. Tento úverový produkt ponúka takmer každá na Slovensku fungujúca banka. Princípom konsolidácie úverov je zlúčenie zostávajúcich pôžičiek do jedného úveru. Týmto sa uhradia jednorazovo ostatné pôžičky a vy budete ďalej splácať len jeden úver. Ušetriť možno vďaka výhodnejším podmienkam a menšia splátka tohto úveru v porovnaní s vyplatenými úvermi zase pomôže stabilizovať rodinný rozpočet. Pokiaľ však úver na refinancovanie neponúka výhodnejšie parametre, ako majú vaše súčasné úvery, tak je prenášanie pôžičiek z banky do banky len zbytočnou stratou času.

„Ceny nových spotrebných úverov sú natoľko zaujímavé v porovnaní s tými starými, že pre dlžníka je v súčasnosti často výhodné optimalizovať svoj záväzok. Zároveň banky stále zjednodušujú spôsoby, ako optimalizovať viacero druhov záväzkov. Za týchto okolností klienti tiež oveľa viac ako v minulosti porovnávajú ponuky. Nízke ceny úverov, boj o klienta, ale aj legislatívne nastavenie a zjednodušenie procesov rozhýbali trh v tejto oblasti. V trende je najmä optimalizácia viacerých úverov do jedného,“ podotýka Zuzana Ďuďáková z Unicredit bank.

Refinancovať úvery má možnosť takmer každý. „Podmienky na získanie úveru sú pre každého rovnaké. U žiadateľa si preverujeme vek, príjem či úverovú históriu klienta, aby sme zistili, akú mal klient úverovú disciplínu a či svoje záväzky splácal riadne a včas,“ vysvetľuje Lukáš Tomis zo Zuno banky. „Základnou podmienkou poskytnutia úveru je, aby klient nebol v omeškaní so splátkami úverov, ktoré chce zlúčiť. Teda refinancovanie je potrebné riešiť skôr, ako dlžník prestane splácať a stane sa z neho neplatič,“ dopĺňa Alena Walterová z VÚB.

Vyplatiť je možné akýkoľvek typ úverového produktu – hypotéku, spotrebný úver, povolené prečerpanie, kreditnú kartu, lízing, pôžičku od nebankovky, nákup na splátky a podobne. „Klient si môže refinancovať bankové aj nebankové úvery. Klient, ktorý si chce refinancovať nebankový úver, dokladuje banke aj svoje príjmy, pri bankových úveroch to nie je potrebné,“ hovorí Ľubomíra Chmelová zo Sberbanky.

Štandardnou požiadavkou banky je vydokladovanie vyplatenia úverov na základe zmluvy o poskytnutej pôžičke. „Ak refinancujeme úver, ktorý bol zabezpečený nehnuteľnosťou, klient nepotrebuje predložiť doklad o splatení úveru, ktorý sme refinancovali. Pokiaľ ide o úver, ktorý nebol zabezpečený nehnuteľnosťou, požadujeme potvrdenie banky o splatení do dvoch mesiacov od vyčerpania úveru,“ vysvetľuje analytik mBanky Martin Laššo.

Čo sa týka výšky úveru, klient môže podľa Maríny Masárovej z Tatra¤banky požiadať aj o vyšší úver, ako je výška vyplácaného úveru. Samozrejme však platí, že musí spĺňať štandardné podmienky a musí prejsť hodnotiacim modelom.

Jednou z výhod konsolidačných úverov je aj to, že sa zmení výška finančnej sumy, ktorú klient zo svojho rozpočtu mesačne vynaloží na splácanie úverov. V prípade konsolidačnej pôžičky sa zvyčajne mesačné výdavky na úvery znížia a niektoré banky dokonca dajú klientovi možnosť vybrať si výšku splátky. „Výšku mesačnej splátky si môže nastaviť klient podľa vlastných preferencií. Určí si, koľko chce mesačne splácať, a podľa toho si v tabuľke splátok vyberie výšku úveru a dobu splácania, ktoré mu vyhovujú najviac,“ poznamenáva Eva Čonková z Prima banky. „Výška splátky závisí od výsledného úroku a doby splatnosti nového úveru. Úvery na konsolidáciu poskytujeme s maximálnou splatnosťou na desať rokov,“ upozorňuje Zuzana Eliášová z ČSOB.

Konsolidácia pôžičiek teda zjednodušuje a sprehľadňuje splátky a v mnohých prípadoch prináša nižšiu mesačnú splátku. Nižšia mesačná splátka je dosiahnutá výhodnejšou úrokovou sadzbou. Ušetriť možno aj na poplatkoch za vedenie viacerých úverových účtov a iných poplatkoch, pretože klient platí len jednu splátku. Konsolidáciou pôžičiek možno dosiahnuť oveľa dlhšiu dobu splatnosti a podstatne tak znížiť výšku mesačných splátok a záťaž, ktorú splátky úverov predstavujú pre rodinný rozpočet, sa tým zníži. Kto má možnosť úver rýchlejšie doplatiť, môže si zase dobu splácania skrátiť, a tým výrazne znížiť celkovú sumu, ktorú banke zaplatí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #refinancovanie