Slováci dlhujú bankám priemerne 4 908 eur

Dospelý Slovák mal na konci júna tohto roka z banky požičaných v priemere 4 908 eur.

01.08.2014 13:16
percento, úrok, výnos, hypotéka, úver,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako ďalej vyplýva z analýzy Poštovej banky, hoci stav úverov obyvateľstva narastá rýchlejším tempom ako stav vkladov, v bankách máme stále viac peňazí uložených ako z nich požičaných. Na 100 eur v banke obyvateľom vložených pripadá 77 eur z banky klientom požičaných.

Z údajov Európskej centrálnej banky a prepočtov Poštovej banky ďalej vyplynulo, že menej ako Slováci banke dlžia obyvatelia šiestich ekonomík EÚ. Približne 1 500 eur dlhujú svojim bankám v priemere dospelí Rumuni a Bulhari. Dlh zo susedného Maďarska dosahuje v priemere 2 752 eur.

Nižšia úverová suma ako na Slovensku ale pripadá v prepočte na dospelého človeka aj v Litve, Lotyšsku a Poľsku. Naopak, najväčšími dlžníkmi v únii sú Luxemburčania, kde na jednu dospelú osobu pripadá úver z banky v objeme 88 628 eur.

V prvom polroku požičali banky Slovákom vo forme nových úverov 3,91 miliardy eur, z čoho viac ako štvrtinu tvorili spotrebné úvery. Celkový stav úverov pre obyvateľstvo na konci júna dosiahol 20,7 miliardy eur a medziročne sa tak zvýšil približne o 11 %.

Nízka základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky, ako i nízke úrovne sadzieb na medzibankovom trhu podľa Poštovej banky spôsobili v poslednom období pokles úrokov pri úverových produktoch na rekordné minimá. Poštová banka očakáva, že trend nižších sadzieb z úverov na bývanie by mohol byť zachovaný aj v nasledujúcich mesiacoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika