Úroky znížila časť nebankoviek

Vládou stanovený úrokový strop v praxi od nedele znížil úroky len od časti nebankových spoločnosti. V porovnaní s minulým mesiacom si lacnejšie požičajú ľudia cez takzvané SMS pôžičky.

02.06.2014 20:00 , aktualizované: 03.06.2014 07:00
debata (1)

Svoju ponuku aktuálnemu úrokovému stropu prispôsobila aj spoločnosť Provident. Lenže na Slovensku pôsobí viac ako 260 nebankových spoločností a časť z nich našla spôsob, ako si zachovať predražené pôžičky. Úrokový strop sa totiž nevzťahuje na úvery pre podnikateľov.

Redaktorovi denníka Pravda v jednej nebankovej spoločnosti v pondelok ponúkli pôžičku na podnikanie 2-tisíc eur s mesačnou splátkou 327 eur pri ročnej percentuálnej miere nákladov 301 percent. Ak by o ten istý úver žiadal ako zamestnanec, tak maximálny úrok nemôže podľa vládneho nariadenia prekročiť tento mesiac 29,4 percenta za rok, čím mesačná splátka klesne na 216 eur.

„Naším hlavným cieľom bolo ochrániť pred úžerou bežných ľudí. Preto sme nestanovili úrokový strop pri úveroch pre podnikateľov,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Nebankové spoločnosti tak aj naďalej môžu požičiavať za vysoké úroky viac ako 352-tisíc živnostníkom. Slovenská obchodná inšpekcia sa v minulosti stretla aj s prípadom, keď úver na podnikanie dostala od nebankovky aj nepodnikajúca invalidná dôchodkyňa na vozíku.

Nebankové spoločnosti mali od stredy minulého týždňa, keď o úrokovom strope rozhodla vláda, niekoľko dní na prispôsobenie sa zákonu. Na ich webových stránkach boli aj v pondelok reklamy na úvery s ročnou percentuálnou mierou nákladov aj v desaťtisícoch percent. Napríklad spoločnosť Ferratum Bank mala na svojej webovej stránke reklamu na pôžičku 75 eur, splatnú za 15 dní, keď klient nebankovke vráti 93,75 eura s ročnou percentuálnou mierou nákladov za 22 710,96 percenta.

„Od nedele sme pozastavili poskytovanie SMS pôžičiek a pripravujeme nový biznis model spĺňajúci legislatívne úpravy,“ povedal k tomu Rudolf Sekula, koordinátor bankových operácií pre Slovensko v Ferratum Bank. Podľa nariadenia vlády môžu byť pôžičky do 100 eur poskytované maximálne s úrokom 30 percent za rok.

Spoločnosť podľa neho zákon neporušuje reklamou na úvery s ročnou percentuálnou mierou takmer 22 711 percent. „V súčasnom nariadení vlády sa nič nepíše o zákaze zverejňovania ročnej percentuálnej miery nákladov na webových stránkach. Presne stanovený je maximálny úrok pri poskytnutí spotrebného úveru a ten dodržíme,“ pokračoval Sekula.

Rezort spravodlivosti nebankovky varuje. ,Ak je v zmluve odplata vyššia, ako dovoľuje zákon a príslušné nariadenie vlády SR, tak takýto právny úkon je v zmysle Občianskeho zákonníka neplatný,“ reagovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. V takom prípade klient nemusí nebankovke vrátiť žiadne úroky ani poplatky.

Všetky denníkom Pravda oslovené nebankové spoločnosti v prípade pôžičiek pre ľudí deklarovali dodržanie vládou stanoveného úrokového stropu. „Aj keď sme mali iba niekoľko dní na implementáciu potrebných zmien, boli sme schopní prispôsobiť našu ponuku, aby zodpovedala všetkým požiadavkám, a zároveň ponúknuť našim zákazníkom niekoľko výhod. Boli sme však nútení zrušiť jeden produkt z našej ponuky, čo bude znamenať, že niektorí zákazníci viac nebudú môcť využívať naše služby,“ uviedla Diana Priechodská Brodnianska, hovorkyňa spoločnosti Provident Financial.

Úrokový strop začal na Slovensku platiť od 1. júna 2014. V zákone je označený pod pojmom odplata, v ktorej sú započítané všetky úroky aj poplatky súvisiace s poskytnutím úveru. Podľa druhu úveru a dĺžky splácania je úrokových stropov viac. Pri kúpe bytu maximálny úrok aj s poplatkami nemôže prekročiť 12,8 percenta a pri lízingu auta sa nebankové spoločnosti, ale aj banky musia vtesnať pod úrok 15,8 percenta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pôžičky #úroky #úžera #nebankové spoločnosti #nebankovky