Ani nízky úrok nie je zárukou pred úžerníkom

Počas roka sa takmer každý dostane do situácie, v ktorej by potreboval dočasne zvýšiť svoje príjmy a finančné prostriedky na niečo použiť. Pracujúci ľudia majú možnosť v prípade, že spĺňajú podmienky, požiadať o úver banky či dôveryhodné nebankové spoločnosti.

06.05.2014 06:30
percento, úrok, výnos, hypotéka, úver,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Príjmy dôchodcov však bývajú nižšie ako u pracujúcich ľudí, a tým aj viac napäté. Preto sa môže stať, že ich žiadosť o úver nemusí byť schválená. Odmietnutie v banke alebo značkovej úverovej spoločnosti znamená, že rodinný rozpočet by nemusel uniesť ďalší úver, teda jeho mesačnú splátku. Preto je veľmi nebezpečné ísť v takejto situácii k poskytovateľovi, ktorý sa nič nepýta a mesačný príjem domácnosti ho vôbec nezaujíma. Ako sa vyvarovať nepríjemnostiam s neserióznymi spoločnosťami, radí projekt Maják v mori financií.

Práve odmietnutie serióznou spoločnosťou by mali spotrebitelia považovať za upozornenie, že ich finančná situácia nie je optimálna a nemali by si brať ďalší úver. Ideálne je uskromniť sa, ak to situácia dovoľuje. „Bohužiaľ, niektorí ľudia si to stále neuvedomujú a obracajú sa na poskytovateľov, ktorí sa na príjmy ani výdavky domácnosti nepýtajú. Tieto úvery sú nevýhodné, často až nebezpečné,“ hodnotí situáciu Maroš Ovčarik, riaditeľ portálu Financnahitpa­rada.sk.

Pritom však nejde iba o samotný rozpočet domácnosti. Títo poskytovatelia sú nebezpeční aj v tom, ako majú nastavené úverové zmluvy. Najväčší pozor by si ľudia mali dávať pred poskytovateľmi úverov takzvane na ulici.

Ide o malé firmy alebo jednotlivcov, ktorí ponúkajú pôžičky komukoľvek, bez dokladovania príjmov, nezamestnaným alebo zadlženým ľuďom. Nejde už iba o ponuky v inzertných novinách iba s telefónnym číslom. Mnohí spotrebitelia dostávajú ponuky aj e-mailom, kde ich pisatelia sľubujú napríklad pôžičku pre kohokoľvek až do výšky 50 000 eur. Tieto ponuky by však spotrebitelia rozhodne nemali brať do úvahy. Stále platí „zlaté pravidlo“, že pokiaľ nezískate úver v banke alebo značkovej úverovej spoločnosti, nemali by ste hľadať alternatívu medzi úžerníkmi.

Mnohí spotrebitelia sa pritom nazdávajú, že rozoznať bežného poskytovateľa úverov od úžerníka je veľmi náročné. Podľa prieskumu, ktorý si dal Maják v mori financií spracovať, presne štyria z desiatich opýtaných si myslia, že seriózneho poskytovateľa spoznajú podľa úrokovej sadzby. To však nemusí platiť vždy. Tie najhoršie prípady sa môžu začať aj pri nižšej úrokovej sadzbe. Väčšie riziko potom číha v úverových zmluvách. Často sú krátke a veľmi všeobecné. Navyše obsahujú aj obrovské pokuty za porušenie zmluvných podmienok. Ide veľakrát o sumy v stovkách eur za omeškanie sa napríklad o jeden deň so splátkou či meniaci sa variabilný symbol alebo dátum splatnosti pre každú splátku.

Ako sa stať jednotkárom vo financiách

  • Buďte aktívni: zaujímajte sa o osobné financie, čítajte rôzne špecializované prílohy venované financiám. Ide predsa o vaše peniaze, ktoré ovplyvňujú každodenný život.
  • Preverujte: informácie získavajte a overujte z viacerých zdrojov, len tak si vytvoríte objektívny názor.
  • Porovnávajte: ponuky bánk a značkových nebankových spoločností si porovnajte a zistite, ktorá najviac vyhovuje vašim potrebám. Nespoliehajte sa na jednu ponuku. Porovnávanie je najlepšia cesta, ako čo najviac ušetriť. Ceny úverov môžete porovnávať v kalkulačkách na webových stránkach poskytovateľov ú­veru.
  • Čítajte i drobné písmená: akcie na finančné produkty môžu byť výhodné. Prečítajte si však podrobne, za akých podmienok môžete akciu využiť.
  • Zbystrite pozornosť, ak sa spoločnosť nezaujíma o výšku vášho príjmu: bezpečný poskytovateľ úverov sa vždy zaujíma o to, či budete môcť úver splácať a či sa nedostanete do problémov.
  • Nehanbite sa: doprajte si dostatok času na preštudovanie zmluvy, nenechajte sa znervózniť. Ak niečomu v zmluve nerozumiete, nehanbite sa opýtať, prípadne si vypýtať zmluvu domov na podrobné oboznámenie.

Zdroj: Maják v mori financií

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úžera #príloha seniori