Domácnosti sa budú ďalej zadlžovať

Dopyt domácností po úveroch zatiaľ rastie a očakáva sa, že bude rásť aj v tomto roku.

16.04.2014 14:10
hypotéka, úver, zmluva, advokát, notár Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Ako na stretnutí s novinármi povedal analytik VÚB banky Andrej Arady, kondícia ekonomiky sa citeľne zlepšuje. V tomto roku Slovensko čaká podľa neho zrýchlenie rastu ekonomiky, ku ktorému prispeje aj domáci dopyt. „Zadlženosť domácností a ekonomický rast sú zvyčajne úzko prepojené. Čím je ekonomika vyspelejšia, tak tým sa zvyšuje aj dlh domácností,“ povedal Arady. Zlepšenie situácie v rámci spotreby domácností bude mať podľa neho pozitívny vplyv na apetít po úveroch.

Ako ďalej skonštatoval analytik VÚB banky, priestor pre rast dlhu stále existuje. I keď dynamika zadlžovania bola vlani podľa Aradyho vysoká, Slovensko je stále na chvoste priemeru eurozóny. Pomer dlhu k príjmu v eurozóne je na úrovni 98 %. Na Slovensku je to zhruba 48 % a stav zadlženia v zdravom jadre eurozóny napovedá dlhový strop pre slovenské domácnosti na úrovni zhruba 60 % hrubého príjmu. „Síce sme na chvoste, ale zadlžovanie je pomerne rýchle,“ myslí si Arady.

Podľa Aradyho sa tak natíska otázka, či ostane dlh domácností na zdravej úrovni. „S očakávaným oživením eurozóny predpokladáme, že nastane aj oživenie domácej ekonomiky,“ pokračoval analytik. Objem úverov bude podľa VÚB rásť lineárnym tempom zhruba o 10 %. Pri súčasných nastaveniach by dlh domácností k ich príjmu presiahol 60-percentný strop odvodený od zdravého jadra eurozóny už v horizonte troch rokov. To sa však podľa Aradyho pravdepodobne nestane a udrží sa pod touto hranicou.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #VÚB #zadĺženosť