Každý človek dlhuje priemerne 3 807 eur

Priemerný Slovák mal ku koncu minulého roka z banky požičaných 3 807 eur. Vyplynulo to z údajov Európskej centrálnej banky a prepočtov Poštovej banky.

17.03.2014 14:22
sporenie, vklad, investícia, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Menej ako Slováci dlžili v prepočte na hlavu obyvatelia Poľska, Lotyšska, Litvy, Maďarska a Bulharska. Najmenej dlžia Rumuni, a to niečo cez tisíc eur. Naopak, najväčšími dlžníkmi v únii boli Luxemburčania s priemerným úverom 68,3 tisíca eur.

O Slovákoch sa podľa Poštovej banky často hovorí ako o veľmi šporovlivom národe. „A aj napriek úverovému boomu úspory slovenských obyvateľov v bankách naďalej prevyšujú úroveň ich úverov,“ uvádza sa v analýze Poštovej banky. Slovák mal v banke ku koncu vlaňajška uložených v priemere 5 064 eur, čo je suma o tretinu vyššia ako hodnota úveru pripadajúca na jedného Slováka.

V rámci EÚ sú slovenské úspory v bankách v prepočte na obyvateľa siedme najnižšie. Najmenej majú na účtoch v bankách Rumuni, a to 1 361 eur na jedného obyvateľa.

Naopak, najväčšie úspory pripadajúce na obyvateľa dosiahlo na konci roka 2013 Luxembursko, a to v objeme 85,7 tisíca eur. Úspory priemerného Luxemburčana v banke sú tak sedemnásťkrát vyššie ako úspory priemerného Slováka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #štatistika #úspory #Poštová banka