Najdôležitejší údaj pri úvere väčšinu ľudí nezaujíma

Pre zákazníkov je pri výbere spotrebiteľského úveru často podstatná len výška splátky či úroková sadzba.

03.12.2013 10:51
úver, starosti, problém, problémy, smútok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Zabúdajú na ďalší podstatný parameter, a to na ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN), ktorá určuje celkové náklady spojené s úverom alebo pôžičkou. Vyplýva to z prieskumu pre spoločnosť Home Credit a firmu Finančná Hitparáda, ktorý robila spoločnosť Stem/Mark na reprezentatívnej vzorke populácie Slovenska od 15. do 20. novembra tohto roka. V tomto prieskume napríklad 58 % opýtaných nevedelo alebo uviedlo nesprávne, čo RPMN predstavuje.

Slováci úverové podmienky čítajú len veľmi zbežne, pričom väčšina z nich im venuje maximálne desať minút, dve percentá opýtaných dokonca zmluvy nečíta vôbec. Seriózne spoločnosti pritom majú úverové podmienky na svojich web stránkach, takže sa s nimi klient môže oboznámiť dopredu a môže si dopriať čas na ich podrobné preštudovanie. Každý dvanásty respondent má ťažkosti porozumieť úplne úverovým podmienkam. Ostych a časový stres pred podpisom zmluvy im potom často zabráni rozoznať, či si berú úver od bezpečnej úverovej spoločnosti alebo od úžerníka.

„Práve predvianočný čas je pre spotrebiteľov tým najrizikovejším obdobím v roku. Mnoho z nich na financovanie nákupu darčekov využije spotrebiteľský úver. To v zásade nemusí byť zlé, je však dôležité, aby si požičali iba toľko, koľko dokážu v budúcnosti splatiť a aby si vybrali bezpečného poskytovateľa úveru,“ povedal Maroš Ovčarik z portálu FinancnaHitpa­rada.sk. Výhodný spotrebiteľský úver podľa neho nemusí ponúknuť iba banka. „Porovnanie ukázalo, že aj značkové úverové spoločnosti dokážu bankám konkurovať, ponúkajú sadzby, ktoré sú vo viacerých prípadoch s bankami porovnateľné,“ doplnil Ovčarik.

Podľa Ovčarika by si záujemcovia o úver mali zistiť ponuky z viacerých inštitúcií. Rovnako neplatí, že vo „svojej“ banke dostane klient vždy najvýhodnejšiu ponuku. Klient by mal spozornieť, ak sa spoločnosť nezaujíma o výšku jeho príjmu. Bezpečný poskytovateľ úverov sa totiž podľa Ovčarika vždy zaujíma o to, či bude klient môcť úver splácať a či sa nedostane do problémov. Ak seriózna spoločnosť po zhodnotení príjmu úver odmietne, znamená to, že pravdepodobne nebude klient podľa Ovčarika schopný splácať svoje záväzky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Home Credit #RPMN #Finančná Hitparáda