Nižšie mesačné splátky? Zlúčte si úvery do jedného

Mnoho ľudí dnes zápasí s viacerými úvermi. Spláca hypotéku, spotrebný úver, kreditné karty. Problémom pre nich môže byť nielen povinnosť sledovať rozličné dátumy splatnosti, ale najmä výška splátok.

20.11.2013 06:30
úver, starosti, problém, problémy, smútok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Každá banka a spoločnosť má totiž iný úrok, inú výšku splátky a iný dátum splatnosti. Väčšmi ako neprehľadnosť však trápi klientov výška splátok. Prieskum, ktorý si tento rok dala urobiť online banka Zuno ukázal, že viac ako 53 % Slovákov aj Čechov má viac ako jednu pôžičku.

Riešením pri nespokojnosti s tým, koľko za úvery platíte, môže byť takzvané refinancovanie a konsolidácia úverov. V podstate ide o presun úveru alebo úverov z jednej banky do druhej. Nová banka prevezme zodpovednosť za splácanie starého úveru a dlžníkovi predloží nový úver s novými zmluvnými podmienkami, úrokovou sadzbou a výškou splátky.

„Záujem o refinancovanie a konsolidáciu (zlúčenie viacerých úverov do jedného) medzi Slovákmi, ktorí majú viacero úverov, každoročne narastá. V tomto roku evidujeme medziročne viac ako 60-percentný nárast objemu konsolidačných úverov,“ vraví hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Princíp konsolidácie podľa nej spočíva v tom, že dlžník si zoberie jeden väčší úver, z ktorého vyplatí všetky svoje existujúce úvery. Nemusia to pritom byť len bankové, ale aj úvery od iných inštitúcií. Vyplatiť takto možno napríklad nákup na splátky, hotovostné pôžičky, lízing, kreditné karty či povolené prečerpanie na účte. „Výhoda konsolidácie okrem sprehľadnenia finančnej situácie spočíva v tom, že na väčší úver dostane klient spravidla nižšiu úrokovú sadzbu ako na viacero menších a konsolidácia mu zároveň umožní rozložiť si splácanie na dlhšie obdobie. To znamená nižšie mesačné splátky. Zároveň klient môže ušetriť napríklad aj na poplatkoch súvisiacich s existujúcimi úvermi,“ dodáva Walterová.

Výhodnosť konsolidácie môže pre byť pre rôznych ľudí rôzna. V najzákladnejšom rozmere možno okrem výrazného sprehľadnenia finančnej situácie daného človeka zohľadňovať celkovú nákladovosť konsolidácie, teda to, či konsolidácia klientovi prinesie nižšie celkové preplatenie úveru, čo vo väčšine prípadov prinesie. Treba si však uvedomiť, že pre niekoho nemusí byť celkové preplatenie tým najzákladnejším motívom. Pokiaľ výrazne klesnú príjmy, môže byť pre človeka skôr ako celkové preplatenie dôležitejšie dosiahnutie nižších mesačných splátok aj za cenu, že úver bude splácať dlhšie a preplatenie bude vyššie.

O takýto úver môžete požiadať svoju banku, ale aj banku, ktorej klientom nie ste. „Úver na splatenie predošlých úverov ponúkame klientom aj neklientom banky,“ hovorí Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB banky. „Ešte pred samotnou návštevou banky by si mal záujemca o úver spočítať všetky svoje aktuálne splátky a záväzky, ktoré chce refinancovať. V prípade žiadosti o spotrebný úver na refinancovanie klient potrebuje dva doklady totožnosti a úverovú zmluvu, príp. výpis z účtu, z ktorého je úver splácaný. Pri zjednodušenom refinancovaní hypotéky sú to tiež dva doklady totožnosti, a najmä znalecký posudok (aj pôvodný), pôvodná úverová zmluva, výpis z účtu za tri mesiace a vyčíslenie zostatku úveru, ktorý chce klient refinancovať. Vyčíslenie sa dokladuje až k žiadosti o čerpanie úveru,“ vysvetľuje princíp žiadostí o konsolidačné úvery hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.

Prekážkou pri získaní úveru môžu byť nedoplatky v Sociálnej poisťovni alebo na daňovom úrade. „Nedoplatky voči daňovým úradom, Sociálnej poisťovni alebo zdravotnej poisťovni musí klient uhradiť ešte pred čerpaním úveru, teda samotný úver nie je možné použiť na úhradu aktuálnych nedoplatkov voči týmto inštitúciám,“ podotýka Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #refinancovanie