Úvery majú krízu za sebou

Februárový objem úverov na bývanie potvrdil, že začiatok tohto roka je pre banky historicky najsilnejší. Poskytli 230 miliónov eur pri medziročnom náraste o 20 %.

02.04.2013 15:39
(typo - nepouzivat v orise) peniaze, euro,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

"Aj keď realitné spoločnosti hovoria o oživení trhu s bytmi, z našich štatistík jednoznačne vyplýva, že trh ťahá predovšetkým refinancovanie starších a drahších hypoték,“ hovorí analytik Fincentra Ján Porázik. Ešte výraznejšie sa zadlžovanie prejavilo v segmente spotrebiteľských úverov. Tu si Slováci požičali dvakrát viac ako v rovnakom mesiaci roka 2009.

Februárový objem spotrebiteľských úverov 117 miliónov eur predstavuje medziročný nárast o 18 %, medzimesačný o 29 % a oproti krízovému februáru 2009 sa ich objem zvýšil o 102 %. Aj keď objem spotrebiteľských úverov nie je historicky najvyšší, silnejší začiatok roka ešte banky podľa Porázika nezažili. "Rozhodne to nepovažujeme za dobrú správu. Na masívne zadlžovanie nie je veľa dôvodov ani počas ekonomického rozmachu, a tobôž nie v období ekonomickej neistoty,“ povedal Porázik. Ľudia podľa neho nelogicky podľahli vlne zadlžovania sa a požičiavajú si naozaj na všetko. Napríklad v ČR si jedna klientka zobrala úver, aby mohla poskytnúť úplatok lekárovi.

Stavebné úvery sa držia na periférii financovania bývania. Ich objem vo výške 1,5 milióna znamená medziročný pokles o 21 % a medzimesačný rast o 13 %. Objem stavebných medziúverov medziročne narástol o 31 % a medzimesačne o 18 % na 28 miliónov eur.

debata chyba