Notárska zápisnica môže konanie na súde zastaviť

Pri pôžičkách v rodinách alebo medzi známymi je vhodné využiť aj služby notárov. Vymoženie dlhu totiž možno docieliť aj na základe notárskej zápisnice. Nie je teda potrebné obracať sa na súd. Pokiaľ však má byť notárska zápisnica priamo titulom na exekučné vymáhanie pohľadávky, musí spĺňať určité kritériá.

26.04.2012 06:30
Spravodlivosť, súd, súdnictvo, kladivko
Ilustračné foto.
debata

„Obsahovať musí jednak právny záväzok, v ktorom je jasne označená oprávnená a povinná osoba, právny dôvod vzniku záväzku, predmet a čas plnenia a čo je ešte dôležité, nesmie v nej chýbať ani výslovné vyhlásenie povinnej osoby, že s vykonateľnosťou notárskej zápisnice súhlasí,“ upozorňuje prezident Notárskej komory Karol Kovács. Náklady na jej vyhotovenie sú v porovnaní s tými, ktoré by vznikli pri súdnom vymáhaní dlhu, niekoľkonásobne nižšie.

„Treba tiež dodať, že zápisnice spísané po 15. októbri 2008 v prípade, ak záväzok povinnej osoby vznikol z právneho úkonu, predmetom ktorého bolo poskytnutie peňažných prostriedkov, sú exekučným titulom len pre istinu a úrok z omeškania. Nemôžu byť základom na exekučné vymáhanie zmluvnej pokuty. Notárska zápisnica môže byť spísaná buď vo forme jednostranného vyhlásenia povinnej osoby – v tom prípade je záväzok súčasťou notárskej zápisnice, ako jej príloha. Alebo ako dvojstranný právna úkon, napríklad súčasne v rámci zmluvy o pôžičke.“

debata chyba