Slováci si vlani požičali od bánk 5,3 miliardy eur

Naše banky požičali počas minulého roka Slovákom celkovo 5,3 miliardy eur. Na konci roka 2012 tak dlžili bankám 17,8 miliardy eur, čo bolo medziročne o 9,1 percent viac.

01.02.2013 10:31
hypotéka, peňaženka, bývanie, úver, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej je najčastejším dôvodom, prečo do banky ideme a o úver požiadame, naše bývanie. V prípade hypoték alebo iných úverov na bývanie ide zväčša o kúpu alebo väčšiu rekonštrukciu bývania.

Po spotrebných úveroch zase siahame pre drobnejšie úpravy bytov či domov alebo pre nákup zariadenia a spotrebičov. Tomuto typu úverov sa podľa Sadovskej darilo, ich novoposkytnutý objem dosiahol za celý uplynulý rok vyše 1,3 miliardy eur a úroveň z roku 2011 predbehol o 17 %. Celkový stav spotrebných úverov sa koncom roka podľa Sadovskej po prvýkrát vyšplhal nad úroveň 2,5 miliardy eur a medziročne bol vyšší o 13,3 %.

Apetít po úveroch na bývanie bol neprehliadnuteľný najmä v závere roka. Banky totiž počas prvých dvoch tretín roka požičali Slovákom na bývanie nižšie objemy finančných prostriedkov ako v roku 2011. Posledná tretina roka, predovšetkým október a november, ale priniesla zvrat. Konkrétne v novembri nielenže objem novoposkytnutých hypoték či iných úverov na nehnuteľnosti prekonal podľa Sadovskej november 2011 o vyše štvrtinu, ale bankám sa dokonca podarilo pokoriť aj úrovne z mája a júna, ktoré tradične bývajú veľmi silné.

Jednou z príčin mohli byť podľa Sadovskej relatívne nízke úrokové sadzby pri tomto type úverov. Ani posledná tretina roka ale nedokázala zmeniť sumár za celý rok a objem novoposkytnutých úverov na bývanie vo výške 3,7 miliardy eur bol oproti roku 2011 nižší o 3,2 %. Retailoví klienti bánk tak mali na konci uplynulého roka požičaných z bánk na bývanie takmer 13,3 miliardy eur. Tento stav bol medziročne vyšší o 10,6 %.

debata chyba