So žiadosťou o úver sa treba poponáhľať

Banky v najbližších mesiacoch ešte viac sprísnia podmienky poskytovania pôžičiek. Najnovšie sa totiž rakúska národná banka rozhodla domácim bankám sprísniť podmienky požičiavania peňazí pre ich dcérske banky v strednej a východnej Európe. Pod matky západných susedov pritom patria Slovenská sporiteľňa, Tatra banka a UniCredit Bank. Posledná menovaná banka je prepojená cez rakúsku banku patriacu do talianskej skupiny.

28.11.2011 20:00 , aktualizované: 29.11.2011 12:04
hypotéka, hypotéky, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto
debata

„Napriek tomu, že slovenské banky majú dostatok vkladov potrebných na financovanie úverov, predpokladám, že v budúcnosti príde k sprísňovaniu úverových podmienok,“ reagovala na to Markéta Šichtařová, riaditeľka Next Finance. Podľa ekonómky sa dá totiž očakávať zo strany matiek príkaz na obmedzovanie pôžičiek v dcérskych bankách. Pre finančné domy existujú v zásade tri možnosti na zlepšenie kapitálovej primeranosti. „Môžu predať pobočky, vydať nové akcie alebo obmedziť poskytovanie úverov v rámci celej finančnej skupiny,“ dodala Šichtařová.

„Ľudia zvažujúci úver v najbližších dvanástich mesiacoch by sa tak mali poponáhľať so žiadosťou,“ dodala Šichtařová. V súčasnosti ešte finančné domy odmietajú, že by sprísňovali úverové podmienky. „Od materskej banky sme nedostali obmedzenia na poskytovanie úverov,“ povedal Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne. Podobne reagovali i Tatra banka a UniCredit.

Podľa prieskumu Pravdy však už niektoré finančné domy znížili maximálnu výšku poskytnutého úveru. Konkrétne kým ešte začiatkom jesene nebol napríklad pre Slovenskú sporiteľňu podľa zistení z pobočiek problém poskytnúť slobodnému Bratislavčanovi s čistým mesačným príjmom osemsto eur úver na bývanie tesne nad 120–tisíc eur, dnes mu banka požičia maximálne 80–tisíc.

S ťažšou dostupnosťou úverov, i keď sčasti pre iné dôvody, v budúcnosti počítajú aj bankoví analytici. „K sprísňovaniu podmienok na úverovanie príde pre rastúce likvidné riziko a silnejúcu pravdepodobnosť výrazného spomalenia slovenskej ekonomiky,“ povedal Marek Gábriš, hlavný analytik ČSOB banky. Včera napríklad Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj vydala prognózu, v ktorej sa počíta s krátkou recesiou v eurozóne. „No a spomalenie ekonomiky môže priniesť menej pracovných miest a znížený prísun primárnych zdrojov do bánk,“ dodal Gábriš.

„Ďalšie straty spôsobí bankám preceňovanie rizikových dlhopisov,“ povedal Mário Blaščák, analytik World Business Press Online. Okrem gréckych sa totiž dnes horšie predávajú i španielske, talianske, ale aj slovenské dlhopisy. Banky tak budú čoraz ťažšie získavať peniaze potrebné na financovanie nových úverov. „Bude to mať, samozrejme, negatívne následky nielen pre financovanie štátov, ale aj pre financovanie súkromného sektora,“ dodal Zdenko Štefanides, hlavný ekonóm VÚB banky.

OECD vidí riešenie krízovej situácie v poklese základnej medzibankovej úrokovej sadzby na úroveň 0,35 percenta. „Znižovanie základnej úrokovej sadzby a nákup rizikových dlhopisov, to je dnes v podstate jediné, čo môže centrálna banka spraviť,“ uzavrel Blaščák. Nákup dlhopisov rizikových krajín je ale spojený s vysokým znehodnocovaním eura, a preto s takýmto riešením nesúhlasí Nemecko.

Ako sa môže zmeniť cena pôžičiek

Tlaky na znižovanie úrokov

  • Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj odporúča znížiť základnú medzibankovú sadzbu na úroveň 0,35 %
  • Nedávno už úrokové sadzby v Európe po opatrení ECB klesli, napriek tomu sa na finančnom trhu začína reálne prejavovať nedostatok bankových úverov
  • Európska centrálna banka sa lacnými peniazmi snaží zabrániť recesii a zamrznutiu finančného trhu

Tlaky na zvyšovanie úrokov

  • Zahraničné matky slovenských bánk obmedzili poskytovanie kapitálu dcéram, banky tak môžu úverovať menej
  • Od budúceho roka musia slovenské finančné domy počítať so zavedením bankovej dane
  • S príchodom recesie rastie riziko nesplácania úverov zo strany ľudí a firiem

Zdroj: Banky, Next Finance

© Autorské práva vyhradené

debata chyba