Pri spotrebných úveroch majú Slováci najvyššie úroky

Kým Slovák platí pri spotrebnom úvere priemerný úrok vyše deväť percent, priemerný Európan si požičiava takmer o polovicu lacnejšie. Ľudia si napriek týmto štatistikám Národnej banky Slovenska cez spotrebné úvery vo februári požičali viac ako 1,9 miliardy eur. Za tieto peniaze sa najčastejšie kupuje zariadenie do bytu či automobil.

26.04.2011 11:40
hypotéka, úver, byt, sťahovanie, mladí, šfrb,... Foto:
Za peniaze zo spotrebného úveru sa najčastejšie kupuje zariadenie do bytu či automobil.
debata

„V porovnaní s hypotékami je to pri spotrebných úveroch ešte horšie v tom, že marže bánk sú niekoľkonásobne vyššie a priestor na zníženie je tu značný,“ povedal Vladimír Dohnal, riaditeľ Symsite Research. Situáciu by podľa neho mohol zmeniť väčší tlak verejnej mienky na znižovanie ziskov bánk a záujem ľudí o získanie čo najvýhodnejších úrokov. „Stále platí, že ľudia si najviac požičiavajú od troch najväčších bánk a tie sú väčšinou vždy najdrahšie,“ dodal Dohnal.

Samotné banky zdôvodňujú vysoké úroky nižšími príjmami Slovákov. „Priemerný žiadateľ o pôžičku na Slovensku má horšiu príjmovú a majetkovú situáciu, a preto aj vyššie riziko nesplácania ako priemerný žiadateľ v zahraničí,“ vysvetlil Vladimír Vaňo, hlavný analytik Volksbank Slovensko. V porovnaní s hypotékami si pri spotrebných úveroch väčšina bánk účtuje aj poplatky za predčasné splatenie pôžičky.

„Pri predčasnom splatení úveru klient zaplatí poplatok vo výške jedného percenta z predčasne splateného zostatku úveru v prípade, ak do konca splatnosti zostáva ešte jeden rok,“ vysvetlila Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. V prípade, ak do splatnosti úveru zostáva menej ako dvanásť mesiacov, sankčný úrok klesne na polovicu.

Ak by sa teda človek rozhodol dva roky pred splatnosťou pôžičky vrátiť banke napríklad päťsto eur, bude musieť navyše zaplatiť ešte ďalších päť eur. V minulosti to bolo ešte viac a k takémuto zníženiu sankčného poplatku donútila všetky finančné domy Európska únia. Pri pôžičkách uzatvorených pred prvým júlom 2010 zaplatia ľudia za skoršie vrátenie až štyri percentá. Pri rovnakej sume päťsto eur by tak navyše zaplatili až dvadsať eur.

Niektoré nebankové spoločnosti už aj dnes ponúkajú možnosť predčasného splatenia zadarmo. „Všetky typy úverov poskytovaných našou spoločnosťou môže klient kedykoľvek doplatiť bez poplatku,“ povedala Andrea Trebulová, hovorkyňa spoločnosti Cetelem. Ľudia by tiež nemali zabudnúť že výhodnosť splátky sa neporovnáva na základe výšky úroku, ale ročnej percentuálnej miery nákladov.

Pod zložitým názvom označovaným skratkou RPMN sa skrývajú všetky skutočné poplatky. Teda aj za požičanie peňazí, vyhotovenie zmluvy či vedenie účtu. V najväčšej Slovenskej sporiteľni je priemerná výška úveru 5 500 eur a túto sumu ľudia splácajú najčastejšie osem rokov. Takúto pôžičku by žiadateľ s čistým príjmom 600 eur podľa úverovej kalkulačky sporiteľne získal s úrokom 15,9 percenta, RPMN bude však až 19 percent.

debata chyba