Pôžičky zdražejú, úroky porastú

Ľudia si budú v lete požičiavať peniaze na bývanie či nákupy drahšie ako v súčasnosti. Európska centrálna banka totiž vo štvrtok zdvihla hlavnú úrokovú sadzbu o štvrť percenta, na 1,25 percenta. Banka tým chce dosiahnuť, aby bolo v obehu menej peňazí, čo by zmiernilo aktuálny rýchly rast cien tovarov a služieb.

08.04.2011 06:00 , aktualizované: 12:00
peniaze, euro, dôchodok, bankovky, úver,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Vyššie úroky môžu očakávať ľudia, ktorým sa končí v najbližších mesiacoch fixácia ich hypotéky. Napríklad teraz občan s pôžičkou 70-tisíc eur pri ročnom úroku päť percent mesačne banke platí 375,8 eura. Po zvýšení úroku o štvrť percenta by mu vzrástla splátka na 386,6 eura za mesiac. Zdraženie úverov sa dá očakávať aj pri nových spotrebných úveroch.

Analytici s rastom úrokov pri úveroch, ale aj vkladoch počítajú. „Zvýšenie je len prvé v rade, hoci je otázkou, kedy príde ďalšie. Pocítia to tí, ktorí majú pohyblivo úročenú hypotéku,“ povedala Markéta Šichtařová, riaditeľka analytickej spoločnosti Next Finance.

Finančné domy na zdvihnutie úrokovej sadzby nebudú reagovať ihneď. „Vzhľadom na aktuálnu stavebnú sezónu a kampane bánk na podporu predaja hypoték predpokladáme, že sa prípadné zvýšenie úrokových sadzieb prejaví až v druhej polovici tohto roku,“ povedala Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverov VÚB banky. ,,Kľúčovým posolstvom prelomového rozhodnutia Európskej centrálnej banky je, že končí dostupnosť mimoriadne lacných peňazí a začína sa boj s infláciou," dodal Vladimír Vaňo, hlavný analytik Volksbank Slovensko.

Terajšie zvyšovanie úrokov je síce už v úrokovej sadzbe, za ktorú si medzi sebou banky požičiavajú, započítané, ale počíta sa s ďalším rastom. „Trhy žijú očakávaním a momentálne sa čaká, že rast úrokovej sadzby bude pokračovať aj v budúcnosti a to sa znova premietne v koncových úrokových sadzbách pre klientov,“ dodala Šichtařová.

Vyššie úrokové sadzby však zároveň spôsobia aj zvýšené úroky pri vkladoch. „Zmena kľúčovej sadzby ECB má na výšku krátkodobých sadzieb, a tým aj úročenie termínových vkladov do jedného roka priamočiarejší dosah a to sa pomerne rýchlo prejaví aj na klientskych úrokoch z vkladov,“ povedal minulý týždeň Boris Fojtík, analytik Tatra banky.

Tiež sa má zabrániť rýchlemu rastu cien tovarov a služieb v krajinách platiacich eurom. „Medziročný rast výrobných cien v eurozóne sa podľa posledných údajov vo februári zrýchlil na 6,6 percenta z januárových 5,9 percenta,“ upozornil Jean-Claude Trichet, prezident Európskej centrálnej banky.

To je dlhodobo neudržateľné a navyše Európska centrálna banka nikdy vo svojej histórii nepustila celkovú infláciu nad dve percentá. „Sme zodpovední za cenovú stabilitu v 17 krajinách pre približne 331 miliónov ľudí. Vyšší rast cien by sa dotkol práve najchudobnejších obyvateľov všetkých týchto krajín,“ uzavrel Trichet. Zvýšením úrokovej sadzby centrálna banka stiahne peniaze z obehu, keďže ľudia budú viac motivovaní zarábať v bankách na úrokoch a súčasne si budú pri vyšších úrokoch menej požičiavať. Menej peňazí v obehu by malo zmierniť míňanie a nižší dopyt zase tlačí na miernejšie ceny v obchodoch a nižšiu infláciu.

Zvyšovanie úrokov na pôžičkách by sa mohlo zmierniť pre konkurenčný boj medzi bankami. Podľa analýzy ministerstva financií sú na Slovensku najvyššie úroky pri hypotékach. To potvrdzujú aj štatistiky Európskej centrálnej banky. Na porovnanie, kým Fín platí priemerne za svoju hypotéku 2,09 percenta, Slovák až 5,49 percenta. Ministerstvo financií verejne prisľúbilo, že v lete tohto roka predstaví ďalšie opatrenia na znižovanie úrokov pri hypotékach.

Zo súčasných opatrení si nižšie úroky rezort očakáva posun k lepšiemu po zavedení možnosti vyplatenia starej hypotéky novou bez zaplatenia sankcií. Ľudia si tak v prípade zdvihnutia úrokov vo svojej banke budú môcť zobrať lacnejšiu ponuku od konkurencie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba